
Majsens egenskaper och relationer: studie av nya gentekniker i det Afrikanska småjordbruket
Översikt
Medverkande
Mer relaterad forskning
Kort om projektet
Matsäkerheten i Afrika är lägre än på någon annan kontinent. Majoriteten av all mat i Afrika produceras i familjejordbruk på små jordlotter under två hektar. Stöd till detta småjordbruk har dokumenterat positiv effekt på matsäkerheten.
Vissa menar att nya grödor, framtagna med modern bioteknik, kan ha en viktig roll att spela i arbetet med att förbättra möjligheterna i småjordbruket. Under de senaste årtiondena har det gjorts stora satsningar på såväl forskning och utveckling av nya grödor till Afrikanska småbrukare. Trots detta har Afrikanska småbrukare tagit till sig nya grödor i mycket lägre utsträckning än småbrukare i andra delar av världen.
Många samhällsvetare menar att en anledning till detta misslyckande är att matsäkerhet i huvudsak är en politisk och ekonomisk fråga. Vi håller med om att ekonomiska och politiska faktorer är centrala för matsäkerhet, men ett fokus enbart på samhälleliga aspekter förklarar inte helt varför Afrikanska småbrukare i så liten utsträckning haft nytta av modern bioteknik. Jordbruk påverkas av en kombination av ekologiska och samhälleliga faktorer. För att förstå om och hur moderna grödor kan vara till nytta för Afrikanska småbrukare behöver vi ta hänsyn till alla dessa faktorer, och hur de samspelar.
I detta projekt tar vi ett så kallat ’multispecies’ perspektiv på frågan. Utgångspunkten är att vi behöver mer kunskap om hur grödorna och deras egenskaper samspelar med vidare sociala och ekologiska sammanhang. Vi fokuserar på majs, stapelgrödan i stora delar av Afrika. Med etnografiska och deltagande metoder studerar vi majsens egenskaper och relationer utifrån Sydafrikanska småbrukares perspektiv.
Genom dokumentanalys, intervjuer med nyckelpersoner inom forskning, jordbrukspolicy och utsädesindustrin kartlägger vi historiska och politiska faktorer med inverkan på majsens utveckling. Resultaten kommer bidra till en ökad förståelse för nya grödors möjlighet att bidra till matsäkerhet i olika politiska och ekonomiska konstellationer.
