
Molekylär karakterisering och antimikrobiell resistens hos Salmonella spp. isolerad från mat i Kambodja
Översikt
Medverkande
Mer relaterad forskning
Globala mål
- 1. Ingen fattigdom
- 2. Ingen hunger
- 3. Hälsa och välbefinnande
- 12. Hållbar konsumtion och produktion
Kort om projektet
Bakterien Salmonella enterica är välkänd och spridd över hela världen. Bland de livsmedelsburna sjukdomsframkallande mikroorganismerna är nontyphoidal Salmonella (NTS) en av de vanligaste förekommande bakterierna, vilken orsakar symptom från mag-tarm kanalen, för de flesta däggdjur - också människa.
Under de senaste åren har det blivit ett allt större problem med antibiotikaresistens hos bakterier världen över, så även hos salmonella. Detta innebär att salmonellainfektioner i vissa delar av världen har blivit ett allvarligare hälsoproblem på grund av ineffektiva behandlingsmetoder. Huvudsyftet med detta projekt är att ta fram bättre information kring epidemiologi och molekylärbiologi avseende S. enterica med fokus på spridning av antibiotikaresistenta salmonellastammar i Kambodja. Projektet fokuserar på mat (olika typer av kött och vegetabilier) som saluförs på traditionella marknader i Phnom Penh, Kambodja och kommer generera ökad kunskap om Salmonella i råa livsmedel, i vilken mån insamlade salmonellabakterier är resistenta mot olika antibiotika samt kopplingar mellan resistenta stammar från olika delar i värdekedjan för livsmedel. Projektet kommer även jämföra effektiviteten mellan att detektera salmonella genom traditionell odlingsteknik och metagenomik samt generera data om förekomst av gener som kan sprida antimikrobiell resistens. Flera analysmetoder ingår i denna studie till exempel traditionell bakteorieodling, molekylära och serologiska metoder samt genomsekvensering.
Samarbeten
Förutom deltagarna från SLU ingår också följande i projektgruppen:
- Siteng Tieng: Royal University of Phnom Penh
- Leila Nasirzadeh, Linköping University
Publicerat i projektet hitills
- Prevalence of Salmonella spp. in meat, seafood, and leafy green vegetables from local markets and vegetable farms in Phnom Penh, Cambodia (2024)
- Antimicrobial resistance and serotype distribution of Salmonella spp. isolated from fresh foods in Cambodia | Journal of Applied Microbiology | Oxford Academic (2025)