
Nötsvinnsprojektet – nötköttsförluster på svenska gårdar
NYCKELPUNKTER- 8 % av den årliga svenska nötköttsproduktionen, två tredjedelar av hela livsmedelskedjans nötköttssvinn, går förlorad redan på gårdsnivå
- Var sjätte mjölkko lämnar gården till kadaverhantering istället för till slakt
- Ekologisk produktion har 15 % lägre nötköttsförluster
Översikt
Medverkande
Mer relaterad forskning
Globala mål
- 12. Hållbar konsumtion och produktion
Kort om projektet
Genom att minska nötköttsförlusterna där de är som störst, på gårdarna, blir hela nötköttskedjan mer hållbar. Vi får ut mer kött från samma produktion och kan minska lidandet för produktionsdjuren om effektiva förebyggande åtgärder identifieras och sprids.
Projektets syfte är att kartlägga förlusterna av nötkött inom primärproduktionen i Sverige, beskriva möjliga orsaker baserat på enkäter till djurägarna, bedöma vilka orsaker som skulle kunna förebyggas och vilka som skulle kunna leda till att köttet ändå kan räddas via olika former av slakt på gård. De olika åtgärderna simuleras och beräknas utifrån ett klimat- och gårdsekonomiperspektiv för att kunna ge underlag till branschen och till policyutveckling. Flera aktörer från nötköttssektorn och samhället är aktiva i projektet för att bidra med kompetens och för att projektets resultat ska bli användbara och nå ut.
Delta i enkätundersökning!
SLU vill undersöka vilka orsaker som ligger bakom att djur förloras ur livsmedelssystemet, det vill säga att de inte kan skickas från gården till ett godkänt slakteri eller kan bli mat i hushållet genom hemslakt. Vi är hemskt tacksamma för alla gårdar som vill svara på vår enkät! Vi önskar att få in svaren till 6 oktober.
