FORSKNINGSPROJEKT
PlantPro+: förbättring av funktionella växtbaserade proteiner via genomik och växtförädling
Uppdaterad: november 2025
Översikt
Projektansvarig:
Faraz Muneer
Mer relaterad forskning
Kort om projektet
PlantPro+ syftar till att förbättra egenskaper som påverkar proteinkvaliteten i strategiskt viktiga grödor som ärta, åkerböna och havre genom att kombinera avancerade screeningmetoder med genomikbaserad växtförädling.
Den växande efterfrågan på växtbaserade proteiner har ökat betydelsen av lokalt odlade proteingrödor för att stärka resiliensen i Sveriges livsmedelssystem. För att möta industrins och konsumenternas behov är det av stor vikt att förbättra proteinkvaliteten och de funktionella egenskaperna hos grödorna med hjälp av riktad växtförädling.
Project PlantPro+ syftar till att:
- Karaktärisera proteinsammansättningen i växter som har olika genetisk bakgrund och hitta en variation av egenskaper som är relevanta när man processar råvaror.
- Utveckla effektiva screeningmetoder med hög kapacitet för att utvärdera proteinstruktur och funktionella egenskaper, inklusive smältbarhet, löslighet, arom, oljeabsorption, skumbildning och gelering.
- Utvärdera utvalt förädlingsmaterial med lovande proteinegenskaper vad gäller prestanda i livsmedelstillämpningar, till exempel bedömning av hur de beter sig när de binder till varandra, bismaker och aromprofiler.
- Etablera genotyp–fenotyp-associationer genom att koppla proteinegenskaper till genetiska markörer, vilket möjliggör ett markörbaserat urval och påskyndar växtförädlingen.