Vi måste prata om kvävet
NYCKELPUNKTER- • Ett projekt för att föra ett samtal om vad en minskad mängd kväve innebär för lantbrukets produktion, lönsamhet, livsmedelsförsörjning och miljöpåverkan
Översikt
Medverkande
Mer relaterad forskning
Globala mål
- 2. Ingen hunger
- 12. Hållbar konsumtion och produktion
- 13. Bekämpa klimatförändringarna
- 14. Hav och marina resurser
- 15. Ekosystem och biologisk mångfald
Kort om projektet
Den syntetiska kvävegödseln revolutionerade jordbruket och möjliggjorde stora skördeökningar under det senaste århundradet. Samtidigt kan nästan alla av lantbrukets negativa externa effekter på klimat och miljö direkt eller indirekt härledas till den ökade kvävetillförseln. Forskning visar att för att nå antagna klimat- och miljömål är det nödvändigt att minska nytillförseln av kväve. Konsekvensen av detta är att primärproduktionen minskar, vilket otvetydigt kommer att ha stor påverkan på livsmedelssystemet, från jord till bord.
Det här projektet syftar till att föra ett samtal kring vad en minskad mängd kväve innebär för hur och vad som produceras, hur detta påverkar lantbrukets lönsamhet, livsmedelsförsörjning och sårbarhet, samt utbud och internationell handel. Projektet riktar sig till matproducenter genom hela värdekedjan, yrkesverksamma inom klimat och miljö, samt politiker.
Projektet leds av SLU och genomförs i samverkan med Ekologiska lantbrukarna och Ecologidea.