Räkna med djurvälfärd och antibiotikaanvändning när matens hållbarhet utvärderas
Hållbara matvanor har oftast handlat om matens miljöpåverkan, men människors och djurs välfärd är också viktiga hållbarhetsaspekter. I syfte att ge en mer balanserad utvärdering av våra matvanor har forskare vid SLU utvecklat indikatorer för djurvälfärd och användningen av antibiotika till djur.
Vad innebär hållbara matvanor? Svaret har oftast handlat om matens miljöpåverkan, men människors och djurs välfärd är också viktiga hållbarhetsaspekter. För att utvärdera hur hållbara olika kostmönster är behövs indikatorer. Det har funnits länge för olika miljöaspekter.
I syfte att ge en mer balanserad utvärdering av våra matvanor har forskare vid SLU (Sveriges lantbruksuniversitet) utvecklat indikatorer för djurvälfärd och användningen av antibiotika till djur. De flesta konsumenter äter livsmedel från många olika slags djur, från lantbruk och akvakultur och även vilda djur. Utvärderingen måste beakta var maten kommer från, för både djurvälfärd och antibiotikaanvändning skiljer sig mellan länder.
Djurvälfärdsindexet bygger på antal djurliv som går åt för ett kilo mat, djurens förmåga att uppfatta hur de behandlas och kvalitén på djurens miljö. Djurens miljö beskrivs med dödlighet, sjuklighet, hur trångt djuren har det och hur lång tid slakten tar. Djurens uppfattningsförmåga bygger på experters värdering av olika djurslags förmåga att tänka och känna.
Ju mer antibiotika som används desto större risk att bakterier utvecklar resistens som hotar både människors och djurs hälsa. Antibiotika-indikatorn bygger på den totala försäljningen av antibiotika till djur, korrigerad för olika djurslags infektionskänslighet.
Både djurvälfärdsindexet och antibiotikaindikatorn uttrycks per kilo livsmedel och därför går de lätt att kombinera med indikatorer för miljöpåverkan. I studien jämförs genomsnittliga kostmönster i olika länder med avseende på påverkan på djurvälfärd, antibiotikaanvändning och klimat, vilket visar på målkonflikter. Våra matvanor spelar roll för djur och människor, nu och i framtiden.
Länk till publikationen
Rydhmer, L & Röös, E. 2025. Advancing metrics for animal welfare and antibiotic use in sustainability assessments of diets. Sustainable Production and Consumption 59, 288-304
Finansiärer
Mistra Food Futures - Stiftelsen för miljöstrategisk forskning
Plan’eat - EU Horizon 2020
Andra texter på temat
Röös, E, Jacobsen, M, Karlsson, L, Wanecek, W, Spångberg, J, Mazac, R, Rydhmer, L. 2025. Introducing a comprehensive and configurable tool for calculating environmental and social footprints for use in dietary assessments. Journal of Cleaner Production 519.
Hansson, H, Säll, S, Abouhatab, A, Ahlgren, S, Berggren, Å, Hallström, E; Lundqvist, P, Persson, UM, Rydhmer, L, Röös, E, Tidåker, P, Winkvist, A, Zhu, L. 2024. An indicator framework to guide food system sustainability transition – The case of Sweden. Environmental and Sustainability Indicators 22.
Kontakt
Kontakt
-
Person