Hoppa till huvudinnehåll

SLU Future Food

är en plattform som stimulerar och utvecklar tvärdisciplinär forskning och samverkan för ekonomiskt, ekologiskt och socialt hållbara livsmedelssystem.

Ny rapport: Så hållbar är svenskarnas kost

Vad innebär det att äta hållbart, och vad är en hållbar kost? Forskare från SLU och IVL gör en djupdykning i den frågan i en ny rapport från SLU Future Food: Mat, miljö och hållbarhet – hur påverkar den mat vi svenskar äter planeten?

Grönsaksdisk i matvaruaffär, i förgrunden röda tomater. Foto.

Lyssna på nytt poddavsnitt inför EU-valet

Inför valet till Europaparlamentet tar podden Feeding your mind från SLU Future Food pulsen på livsmedels- och jordbruksområdet. Vilka frågor vill EU-partiernas toppkandidater prioritera? Och vad säger forskarna om prioriteringarna?

Feeding your mind #33

Inför fler fiskefria områden för att skydda bestånd och ekosystem

Fiskefria områden kan vara ett effektivt verktyg för att skydda både fisk- och kräftdjursbestånd och marina ekosystem. Men det är viktigt att områdena utformas på rätt sätt och är tillräckligt stora. SLU Future Food har i samarbete med Östersjöcentrum vid Stockholms universitet tagit fram en ny policy brief om fiskefria områden.

Gädda, foto.

Biogas viktig i ett hållbart livsmedelssystem

Biogas kan spela en stor och viktig roll i ett hållbart och fossilfritt livsmedelssystem, genom att öka tillgången på fossilfri energi, drivmedel och biogödsel. En ny policy brief från SLU Future Food vill lyfta biogasens roll i ett hållbart livsmedelssystem.

Biogasanläggning. I förgrunden blommande gult rapsfält, i bakgrunden blå himmel och vindkraftverk. Foto.

Nyheter

Kommande evenemang

Temasidor för överblick och fördjupning

På våra temasidor samlar vi fakta och forskning kring olika aspekter av hållbara livsmedelssystem. Både för dig som vill få en snabb överblick och för dig som vill ha ingångar att fördjupa dig i.

Ett frågetecken omgivet av grönsaker. Foto.

Lyssna på podden Feeding Your Mind

Med podden Feeding Your Mind från SLU Future Food kan du öka din kunskap om hållbar mat. På menyn står ljud och smaker från framtiden.

Jordgloben i ett äpple. Foto

Mat och klimat hör ihop

Framtidens mat och framtidens klimat hör ihop. I en serie filmer från SLU Future Food berättar SLU-forskare mer om forskning och kunskap kring mat och klimat.

Forskare och barn. Foto.

Seminarier och aktiviteter

SLU Future Food anordnar regelbundet seminarie för att lyfta olika perspektiv på hållbar matproduktion och konsumtion. Här hittar du dokumentation och ibland inspelningar från genomförda seminarier.

Två kvinnor och en man diskuterar under ett seminarium framför publik. Foto.
Publicerad: 27 maj 2024 - Sidansvarig: futurefood@slu.se
Loading…