
Djurens roll för en hållbar framtida livsmedelsproduktion
Under dagen vill vi utforska djurens roll och konkreta lösningar för ett mer resilient och cirkulärt livsmedelssystem i regionen.
Datum: 26 november 2025
Tid: 11:45 - 16:00
Arrangör: Sustainimal
Lokal: Crafoordsalen
Plats: Alnarp
Sista anmälningsdag: 20 november 2025
Pris: Evenemanget är kostnadsfritt, lunchen serveras till självkostnadspris.
Djur producerar inte bara kött, mjölk och ägg – de är nyckelspelare i en hållbar livsmedelsproduktion. Genom betesdrift, användning av restprodukter och att vara en del av cirkulära flöden bidrar de till öppna landskap, biologisk mångfald, självförsörjning och resurseffektivitet. Lantbruket i regionen förändras, hur påverkas det av nya lagar och direktiv såsom EU’s restaureringslag och ny livsmedelsstrategi?
Varmt välkommen!
Detta seminarium arrangeras av SustAinimal Nod Syd. SustAinimal är en centrumbildning finansierad av forskningsrådet Formas med uppdrag att samarbeta för att öka kunskapen om de livsmedelsproducerannde djurens roll i vidareutvecklingen av ett resilient, hållbart och konkurrenskraftigt livsmedelssystem i Sverige. SustAinimal har fyra regionala noder, med nav i Skåne, Västergötland, Östergötland och Västerbotten.
Program
11.45-12,45 För de som önskar - Samling i restaurangen Alnarp 9 för gemensam lunch
12.45-13.00 Registrering (Crafoordsalen Navet)
13.00-13.05 Välkommen - SustAinimal
13.05-13.20 Förändringar i det skånska lantbruket under de senast 5 åren – Ingela Löfquist, HIR Skåne
13.20-13.40 Jordbruksverkets mål för framtida djurproduktion – vad betyder det för Skåne? – Carlos Rojas Carvajal, Länsstyrelsen Skåne
13.40-13.50 PAUS
13.50-14.15 EU’s restaureringslag - Djurens roll som betesdjur - Anna Hessle, SLU
14.15-14.40 Hur animalieproduktionen förädlar restflöden - Johanna Karlsson, Växa
14.40-15.00 Inledning Workshop
15.00-15.40 Fika & Workshop
15.40-16.00 Avslutande diskussion
Adress:
Crafoordsalen, NavetSundsvägen 14, 234 56 Alnarp