Plantor spirar i ett växthus. Foto: iStock
Foto: iStock
till

Urbana takväxthus som ekosystem

Kan takväxthus bidra till städers livsmedelsförsörjning och stadsutveckling? Välkommen till ett lunchwebbinarium där forskaren Marie-Claude Dubois berättar mer om takväxthus som ny möjlighet för urban matproduktion.

Datum: 9 december 2025

Tid: 12:00 - 13:00

Arrangör: SLU Future Food

Plats: Online

 

Stadsodling i form av takväxthus skulle kunna erbjuda intressanta lösningar på några av livsmedelssystemets stora utmaningar. Växthus på tak är särskilt lovande i tempererade och kalla klimat, då de förlänger odlingssäsongen för grönsaker. Det här webinariet utforskar växthus på tak som en ny möjlighet för urban livsmedelsproduktion och lyfter fram både fördelar och begränsningar.

Webbinaret vänder sig till en bred målgrupp såsom planerare, ingenjörer, stadsodlare och arkitekter och berör en stor bredd av centrala frågor som odlingsmetoder, teknik, växtstrategier, affärsstrategier, etc. men även sociala, hållbarhets- och stadsplaneringsaspekter.

Om föreläsaren

Marie-Claude Dubois är forskare vid Lunds universitet men har även varit verksam vid SLU i flera år. Hon har arbetat med hållbar arkitektur sedan 2001. Med nära 25 års erfarenhet av forskning, undervisning och praktik omfattar hennes arbete energieffektiva byggnader, byggnadssimuleringar och på senare tid även s.k. agritecture (agrikultur + arkitektur). Tillsammans med fem andra forskare från SLU deltog Marie-Claude i Interdisciplinary Academy (IDA) vid SLU 2023–2024, där gruppen utforskade växthus på tak ur ett tvärvetenskapligt perspektiv.

Läs mer om IDA-projektet: Urban matproduktion kräver tvärvetenskap

Porträttbild på Marie-Claude Dubois
Photo: Sylvain Dubé

Anmälan 

Läs mer och anmäl dig på den engelska kalenderhändelsen.

@ Kontakt