
Här skördas sötpotatisen på jakt efter framtidens sorter
I långa rader ligger rotfrukter i en anmärkningsvärt stor variation av färger och former. Lila, röda, orangea, gula och vita. Knubbiga, tunna, långa, släta och krokiga. Odlingsförsöket med nya sorter av sötpotatis anpassade till svenskt klimat håller på att skördas.
Provodlingen i skånska Borgeby är på ungefär ett halvt hektar. Med grep vänds sötpotatisen upp och varje planta värderas noga av Federico Diaz Trujillo, som är postdoktor vid SLU. Av de drygt 5000 kloner som finns på fältet ska han välja ut 200-300 stycken av de bästa. Med sin 20 år långa erfarenhet av grödan från sitt arbete med sötpotatis vid Internationella Potatiscentret (CIP) är Diaz Trujillo rätt person för uppgiften. Den utvalda sötpotatisen packas och körs till SLU i Alnarp.
– Jag är riktigt nöjd och förvånad över utfallet, säger Federico Diaz Trujillo. Försöket har gått över förväntan sett till utmaningen med en kort säsong, relativt svala temperaturer och de långa, ljusa nätterna som finns i Sverige.
En farhåga hos forskarna var att de många ljusa timmarna skulle locka sötpotatisen att satsa på bladtillväxt så att roten skulle bli liten. På fältet syns dock gott om större rötter.
– Nu fraktar vi de utvalda sorterna till Alnarp där vi ska plantera dem i kruka för förvaring i växthus under vintern, berättar forskaren Dennis Eriksson. Till våren ska vi uppföröka dem för ytterligare tester i fält och selektion nästa säsong.
– Sedan dröjer det 4-5 år innan dessa nya och traditionellt förädlade sorterna förväntas nå marknaden, tror Dennis Eriksson.
Om projektet
I samarbetsprojektet mellan SLU och Lunds universitet utvecklas nya sorters sötpotatis som passar odling i svenskt klimat och som är näringsrika.
Sötpotatis är populärt hos svenska konsumenter, men nästan all sötpotatis i butik är importerad från Egypten eller USA och utbudet av olika sorter är så gott som obefintligt.
Med en kombination av traditionell växtförädling och modern genteknik arbetar forskarna för att öka järninnehållet i rötterna, ta fram tidigmognande sorter samt efterhärma den mutation som skett hos vanlig potatis som gör att den anpassats till de långa dagslängderna i Norden.
I projektet kombineras professionella försöksodlingar, i samarbete med HIR Skåne, även med medborgarforskning, där odlare får sticklingar för försök på olika platser med olika förutsättningar.
Läs också: Sötpotatis söker bonde
Kontakt
-
Person
-
Person