köttkor tittar in i kameran

SLU och VGR satsar på ett hållbart och innovativt lantbruk för framtiden

Sidan granskad:  2025-06-11

Tre stora projekt ingår i den nya överenskommelsen med Västra Götalandsregionen.

Cirkulära system för nöt- och lammköttsproduktion

Syfte: Att utveckla en mer konkurrenskraftig och hållbar animalieproduktion med fokus på ökad beredskap, biologisk mångfald och minskad klimatpåverkan.

Förväntade resultat:

Resilienta vallodlingar och effektivare foderutnyttjande.
Bevarande av biologisk mångfald genom multifunktionella produktionssystem.
Ökade marknadsandelar för svenskt kött.

Budget: 20 miljoner kronor

Växtnäringsförsörjning, precisionsodling och markhälsa

Syfte: Att främja hållbar och lönsam växtproduktion i Sverige.

Förväntade resultat:

Effektivare resursanvändning och högre avkastning.
Minskade utsläpp med hjälp av precisionsodling.
Ökad konkurrenskraft och självförsörjning.
Förbättrad kunskap om markhälsa och biologisk mångfald i marken och hur det kan mätas.
Budget: 12 miljoner kronor.

SLU Kompetenscentrum rådgivning

Syfte: Att stärka det agrara kunskaps- och innovationssystemet för en hållbar livsmedelsproduktion.

Förväntade resultat:

Ökad förändringskapacitet hos befintliga aktörer .
Utvecklad samverkan både vertikalt och horisontellt.
Ny kompetens som möjliggör ökad diversifiering inom den gröna sektorn.
Stärkta landsbygdsföretag som utvecklas utifrån lokala resurser.
Budget: 17 miljoner kronor.

Kontakt