
SLU och VGR satsar på ett hållbart och innovativt lantbruk för framtiden
Tre stora projekt ingår i den nya överenskommelsen med Västra Götalandsregionen.
Cirkulära system för nöt- och lammköttsproduktion
Syfte: Att utveckla en mer konkurrenskraftig och hållbar animalieproduktion med fokus på ökad beredskap, biologisk mångfald och minskad klimatpåverkan.
Förväntade resultat:
Resilienta vallodlingar och effektivare foderutnyttjande.
Bevarande av biologisk mångfald genom multifunktionella produktionssystem.
Ökade marknadsandelar för svenskt kött.
Budget: 20 miljoner kronor
Växtnäringsförsörjning, precisionsodling och markhälsa
Syfte: Att främja hållbar och lönsam växtproduktion i Sverige.
Förväntade resultat:
Effektivare resursanvändning och högre avkastning.
Minskade utsläpp med hjälp av precisionsodling.
Ökad konkurrenskraft och självförsörjning.
Förbättrad kunskap om markhälsa och biologisk mångfald i marken och hur det kan mätas.
Budget: 12 miljoner kronor.
SLU Kompetenscentrum rådgivning
Syfte: Att stärka det agrara kunskaps- och innovationssystemet för en hållbar livsmedelsproduktion.
Förväntade resultat:
Ökad förändringskapacitet hos befintliga aktörer .
Utvecklad samverkan både vertikalt och horisontellt.
Ny kompetens som möjliggör ökad diversifiering inom den gröna sektorn.
Stärkta landsbygdsföretag som utvecklas utifrån lokala resurser.
Budget: 17 miljoner kronor.
Kontakt
-
Person
-
Person
-
PersonMagnus Ljung, Verksamhetsledare vid SLU Kompetenscentrum rådgivningInstitutionen för människa och samhälle
-
Person