
Skogens möjligheter - gymnasiedag på SLU i Umeå
Torsdag 25 september välkomnar vi gymnasieskolor i hela Västerbotten (och även övriga Sverige för de som är intresserade) till SLU i Umeå för årets inspirationsdag: Skogens möjligheter.
Om dagen
Under dagen får dina elever chansen att utforska skogen och alla dess möjligheter, nu och i framtiden - genom praktiska övningar, workshops och föredrag.
Eleverna får möta både studenter, forskare och tidigare studenter, som ger en inblick i utbildningar, forskning och karriärmöjligheter. Det finns utrymme att vara aktiva – genom att testa, utforska och diskutera.
När? Torsdag 25 september, kl 08.30.00-15.00
Var? SLU i Umeå (huvudingången, Skogsmarksgränd 17 eller campusingången)
Antalet platser är begränsat till 150 personer och vi har nu stängt anmälan på grund av att vi har fullbokat för i år.
Praktisk information
- Vi ser till att ni håller energin uppe under dagen - frukostmacka, lunch och eftermiddagsfika ingår. Ange eventuell specialkost i anmälningsformuläret.
- Ni ansvarar själva för transporten till och från SLU i Umeå
- En del av programmet genomförs utomhus, i ett skogsparti intill SLU. Vi vädersäkrar utestationerna med tältduk, men be eleverna välja kläder efter väder så att de kan delta fullt ut.
- Det kan vara svårt att ta sig fram med rullstol under vissa delar av utomhuspasset. Ange behov av anpassningar (för rullstol eller annan tillgänglighet) i anmälningsformuläret.
Hålltider
08.30-08.55 Frukostpåsar delas ut (utanför huvudentrén)
09.00 Introduktion med dekanen vid fakulteten för skogsvetenskap (gemensamt i aulan)
09.20-14.00 Eleverna delas in i fem grupper, med ca 30 st i vardera, som får besöka fem olika pass
11.00-12.20 Lunch (två omgångar)
14.00 Fika
14.20 Gemensamt avslutande pass där studenter delar med sig av sin resa från gymnasiet, vad som fick dem att välja universitetsstudier med inriktning på skogen och tidigare studenter berättar om sin karriär, jobbchanserna och lönen.
15.00 Dagen avslutas
Innehåll
Pass 1: Vad kan en grop säga om klimatet?
SLU:s forskning ger insikter i frågor om biologisk mångfald, kolinlagring och klimat, med hjälp av data från insamlade jord- och växtprover. På det här passet testar dina elever det praktiska forskargörat, och får en inblick i hur det insamlade materialet analyseras. Passet genomförs utomhus.
Pass 2: Hur många träd finns det i skogen?
Hur vet vi egentligen hur många träd det finns? Förr gick man ut i skogen för att räkna och mäta träden – idag använder vi laser, 3D-teknik och drönare. Eleverna får upptäcka den senaste tekniken och förstå hur vi kartlägger skogen på nya sätt.
Pass 3: Tyck till om skogen
Ska vi avverka mer eller mindre skog? Hur ska skogen användas – och inte användas? Under det här passet får dina elever ta ställning i aktuella frågor om skogen och dess roll i en hållbar framtid. Efter en kort genomgång om skogens olika värden får eleverna reflektera över skogens betydelse för klimat, biologisk mångfald och resursanvändning i en fyrahörnsövning.
Pass 4: Tjänster och gentjänster
Skogen ger oss så mycket mer än bara trä – ja vilka tjänster får vi från skogen egentligen? Hur luktar skogen? Vad kan vi skapa av den? Här ska eleverna fundera på hur vi kan välja mellan skogens alla nyttigheter. De får också använda sina sinnen för att uforska skogens resurser helt handfast - genom att känna, lukta och gissa sig fram bland produkterna i vår skogslåda.
Pass 5: Älg, fisk och mittemellan
I en halva av passet följer vi med älgens vandringar och liv. Eleverna får lära sig hur GPS-spårning och ny teknik hjälper forskarna att förstå älgens beteenden och livsmiljöer, och hur de påverkas av rovdjur. I den andra halvan av passet dyker vi ner i sjöar och bäckar, och utforskar hur fiskar lever och samspelar med sin miljö. På denna upptäcktsfärd får eleverna koll på hur vi kan mäta och förstå livet under ytan – från lekplatser till övervintring.
Pass 6 (gemensamt): Hur är det att plugga och jobba med skog?
Genom personliga berättelser och konkreta erfarenheter får dina elever en bild av universitetslivet och de möjligheter en skogsutbildning ger. Studenter delar med sig av sin resa från gymnasiet och vad som fick dem att välja universitetsstudier, och skogen. Tidigare studenter berättar om sin karriär, jobbchanserna och lönen.
Kontakt
-
Person