Jordbrukets klimatanpassning
Jordbrukets anpassning till klimatförändringarna är livsnödvändigt för vår livsmedelsförsörjning. Rapporten diskuterar den klimatanpassning som behövs för att växtodling och djurproduktion i det svenska jordbruket ska kunna producera livsmedel i tillräcklig mängd.
Med klimatförändringarna är jordbrukets anpassning till klimatet en överlevnadsfråga. Det tydliggjordes inte minst av den rekordvarma och torra sommaren 2018, som dessutom föregicks av en osedvanligt blöt höst och vinter, med missväxt och foderbrist som följd.
Rapporten diskuterar den klimatanpassning som behövs för att växtodling och djurproduktion i det svenska jordbruket ska kunna producera livsmedel i tillräcklig mängd. Slutsatserna skall också utgöra ett underlag för SLU Future Food att utveckla samarbeten och nya forskningsfrågor relaterade till jordbrukets klimatanpassning.
Ladda ner rapporten
SLU Future Food Reports 9. Författare: Ingrid Rydberg, Ann Albihn, Helena Aronsson, Gunilla Berg, Christian Hidén, Tomas Johansson, Magnus Stark, Hulda Wirsén och Lotta Rydhmer
Rapporten är en slutrapport framtagen av Kommittén för jordbrukets anpassning (KLIMA) vid Kungliga Skogs- och Lantbruksakademien (KSLA) i samarbete med SLU Future Food. Grunden för rapporten är dels diskussioner i kommittén men även sex öppna seminarier på KSLA, två studieresor samt workshops med inbjudna experter.