Mjölk

SLU skapar förutsättningar och generar ny kunskap för en mer hållbar mjölkproduktion och mjölkkonsumtion. Här samlar vi krönikor, rapporter, evenemang och aktuell forskning om mjölk.

Mjölk hälls i ett glas. Foto.

En djupdykning i mjölken

Den 1 juni uppmärksammas mjölkens dag världen över och vi svenskar har ett särskilt förhållande till detta livsmedel. Läs måltidsforskaren Richard Tellströms krönika om mjölk.

Flera personer står på en scen. Foto.

Mjölkveckan

Mjölkveckan är en mötespunkt för lantbrukare, rådgivare och forskare. Här kan du ta del av sändningar och annat material från tidigare mjölkveckor.

Svensk mjölkproduktion under 40 år

I det unika arbete som presenteras i den här rapporten har Carin Martiin, agronom, agrarhistoriker och tidigare mjölkproducent gått igenom fyra decennier av bransch-tidningen Husdjur för att ge en bild av hur vardagen har sett ut och vilken dramatik som pågått hos de svenska mjölkproducenterna de senaste 40 åren.

Kost, näring, hälsa och miljöpåverkan

Kost, näring, hälsa och miljöpåverkan – hur tar vi hänsyn till allt? Närings- och hälsoindikatorer kan vara ett komplement till livscykelanalyser.

Hållbar produktion och konsumtion av mjölk

Här hittar du slutrapporten från forskningsprogrammet ”Hållbar produktion och konsumtion av mjölk". Forskningen sträcker sig från den individuella kon, nyttan och nya möjligheter med vallen, till miljöpåverkan på gårdsnivå såväl som till miljö- och folkhälsoaspekter för kostrekommendationer.

Mjölkens särställning i den svenska matkulturen

Måltidsforskaren Richard Tellström skriver om mjölk, politik, nationalism och varför en partiledare bör hålla reda på vad en liter mjölk kostar.

Mjölkpriset – mer än bara utbud och efterfrågan

Hur bestäms egentligen mjölkpriset? Vad kan enskilda lantbrukare göra för att påverka mjölkpriset? Ekonomiprofessorn Helena Hansson reder ut det hela.

Ett svartvitt foto med fyra kvinnor en två män i en fabrik.

Mjölk och mejeri i ett föränderligt samhälle

Fram till 1900-talets mitt fanns det mjölkkor på i stort sett alla gårdar i Sverige. Läs forskaren Carin Martiins krönika över mjölken då och nu.