
Utveckla samverkan vertikalt och horisontellt
Kunskap och innovation är nycklar för en hållbar och lönsam svensk livsmedelsproduktion. Rådgivning bidrar med expertkunskap och stöd till företagsutveckling genom hög ämneskompetens och processledning.
Kunskap och innovation är nycklar för en hållbar och lönsam svensk livsmedelsproduktion. Rådgivning bidrar med expertkunskap och stöd till företagsutveckling genom hög ämneskompetens och processledning. Stora ekonomiska summor läggs av både företagare och staten på att finansiera rådgivning och kompetensutveckling. SLU Kompetenscentrum rådgivning bidrar till att stärka rådgivning och samverkan i syfte att skapa ett effektivare kunskaps- och innovationssystem i dessa avseenden. Vi ser en stor potential i att utveckla samverkan i hela värdekedjan samt i policykedjan, det politiska implementeringssystemet. Med denna ambition fyller vi en central roll i det agrara kunskaps- och innovationssystemet (AKIS) i Sverige och kompletterar befintliga aktörer och forskningsmiljöer som utvecklar ny ämneskunskap.
Vi arbetar redan idag med integrativa och nya arbetssätt för kunskapsförsörjning till sektorn, exempelvis hur vetenskaplig kunskap integreras i beslutsprocesser. Vi önskar fördjupa samarbetet med de nya nationella kunskapsnaven för att exempelvis stödja utveckling av nya arbetssätt och rådgivningskoncept. Här finns ett fortsatt behov av metodutveckling.
Vi ser också en roll i att stärka samverkan och kunskapsutveckling ur ett regionalt perspektiv, inklusive i samverkan med naturbruksgymnasier och andra regionalt och lokalt förankrade aktörer.