Här listas korta beskrivningar av de analyser som vi utför vid Mark- och växtlaboratoriet.
Bestämning av torrsubstans och glödförlust
Provet vägs och torkas i värmeskåp i 105 °C i (20…24) h. Därefter vägs provet och torrsubstansen beräknas. För glödförlust placeras det torra provet i en muffelugn och bränns vid 550 °C i minst 2 timmar. Därefter vägs provet och glödförlusten beräknas.
Kol och kväve – bestämning med Dumas-metoden
Provet bränns i 1350 °C i ren syrgas, varefter förbränningsgaserna analyseras för koldioxid och kväve. Resultatet ges som Totalhalt i viktprocent kol (Tot‑C) och kväve (Tot‑N). För bestämning av organiskt kol (Org‑C) glödgas först proverna i 550 °C och analyseras. Därefter förbränns kvarvarande karbonatkol (Karb‑C) i 1350 °C. Halten organiskt kol beräknas sedan som Org‑C = Tot‑C ‑ Karb‑C.
pH i extrakt med vatten
Jordprovet blandas med vatten och skakas. Beroende på den tekniska regeln eller föreskriften mäts pH‑värdet i suspensionen eller i supernatanten. Olika metoder anger också olika skaktider och blandningsförhållanden mellan vatten och jordprov. I EN ISO 10390:2022-metoden används volym:volym-förhållandet = 1:5 för blandning och pH‑värdet bestäms i jordsuspensionen.
pH i extrakt med 0,01 M CaCl2
Jordprovet blandas med 0,01 M CaCl2-lösning och skakas. Beroende på den tekniska regeln eller föreskriften mäts pH‑värdet i suspensionen eller i supernatanten. Olika metoder anger också olika skaktider och blandningsförhållanden mellan vatten och jordprov. I EN ISO 10390:2022-metoden används volym:volym-förhållandet = 1:5 för blandning och pH‑värdet bestäms i jordsuspensionen.
pH i extrakt med 1 M KCl
Jordprovet blandas med 1 M KCl-lösning och skakas. Beroende på den tekniska regeln eller föreskriften mäts pH‑värdet i suspensionen eller i supernatanten. Olika metoder anger också olika skaktider och blandningsförhållanden mellan vatten och jordprov. I EN ISO 10390:2022-metoden används volym:volym-förhållandet = 1:5 för blandning och pH‑värdet bestäms i jordsuspensionen.
Utbytbar aciditet i extrakt med 1 M KCl
Provet extraheras med 1 M KCl-lösning. Efter filtrering utförs en potentiometrisk titrering till pH 7,6 med 0,02 M NaOH varvid den utbytbara aciditeten erhålls.
Aluminium i extrakt med 1 M KCl – bestämning med ICP-OES
Aluminiumjoner extraheras ut från jordprovet med 1 M KCl-lösning och jorden filtreras bort från extrakten. Filtratet används för pH-bestämning och bestämning av aluminiumhalt med ICP-OES.
Titrerbar aciditet i extrakt med 1 M NH4OAc (pH = 7,0)
Provet extraheras med 1 M NH4OAc-lösning. Efter filtrering utförs en potentiometrisk titrering till pH 7,0 med 0,1 M NaOH varvid den titrerbara aciditeten erhålls.
Baskatjoner i extrakt med 1 M NH4OAc (pH = 7,0) – bestämning med ICP‑OES
Provet extraheras med 1 M NH4OAc‑lösning. Efter filtrering bestäms koncentrationen av Ca, K, Mg, Mn och Na med ICP‑OES.
Ortofosfat
Orto-fosfat reagerar med molybdat och askorbinsyra för att bilda en blå förening som bestäms fotometrisk med segmenterad flödesanalys vid våglängd 660 nm.
Ammonium, nitrat och nitrit i extrakt med 2 M KCl
Jordprovet frysmals och extraheras i 2 M KCl-lösning. Koncentrationen av NH4-N och NO3-N i extraktlösningen bestäms fotometriskt med segmenterad flödesanalys. Vid analys av NO3-N erhålls summan av nitrat- och nitrit-kväve.
Elektrisk konduktivitet
Jordprovet extraheras i vatten för att lösa elektrolyterna. Efter filtrering mäts den elektriska konduktiviteten i filtratet.
Extraherbara växtnäringsämnen - extrakt med CaCl2-lösning - bestämning med ICP‑OES eller SFA
Jordprovet extraheras med 0,01 M CaCl2-lösning. Efter filtrering bestäms koncentrationen av P, K, Ca och Mg med ICP-OES. Alternativt bestäms ortofosfat fotometriskt med segmenterad flödesanalys.
Extraherbara växtnäringsämnen - extrakt med ammoniumlaktat-ättiksyralösning (AL) - bestämning med ICP‑OES
Jordprovet extraheras med ammoniumlaktat/ättiksyralösning. Efter filtrering bestäms koncentrationen av P, K, Ca, Mg och Na med ICP‑OES.
Extraherbara växtnäringsämnen - extrakt med HCl - bestämning med ICP‑OES
Jordprovet extraheras med 2 M HCl. Efter filtrering bestäms koncentrationen av P, K, Ca, Mg och Na med ICP‑OES.
Extraherbara växtnäringsämnen - uppslutning med HNO3 - bestämning med ICP‑OES
Jord- eller växtprover uppsluts med koncentrerad salpetersyra. Efter filtrering bestäms koncentration av P, K ,Ca ,Mg ,Na ,Cu ,Zn ,S ,Fe ,Al och med ICP‑OES.
Element i extrakt med oxalsyra-ammoniumoxalat-lösning (pH = 3,0) - bestämning med ICP‑OES
Jordprovet extraheras med 0,2 M ammoniumoxalat/oxalsyra. Efter filtrering bestäms koncentrationen av P, Al och Fe med ICP‑OES.
Element i extrakt med 0,5 M NaHCO3 (Olsen-metod) - bestämning med ICP‑OES
Jordprovet extraheras med 0,5 M NaHCO3 i pH 8,5. Efter filtrering bestäms koncentrationen av P med ICP‑OES.
Fosforsorptionsindex (PSI) - bestämning med ICP‑OES eller SFA
Jordprovet skakas med fosforinnehållande lösning. Efter filtrering bestäms halten fosfor i supernatanten och sorptionsgraden beräknas. Bestämning av koncentration av fosfor sker med ICP-OES. Alternativt bestäms koncentration av ortofosfat med segmenterad flödesanalys (SFA).
Växthusgaser, metan och lustgas – bestämning med Headspace-gaskromatografi, HS‑GC
Gasprovet tas i en vial med kammarmetoden. Provet separeras när det flödar genom en separationskolonn för permanenta gaser. Metan detekteras och kvantifieras med hjälp av en flamjonisationsdetektor, lustgas med hjälp av en elektroninfångningsdetektor.
Analys av spannmål, balj- och oljeväxter med Near Infrared Transmittance, NIT
NIT analyserar kvalitetsparametrar i spannmål såsom protein, fukt, stärkelse och olja. För analys behövs ingen provberedning. Systemet är baserat på spektroskopisk mätning. Spektrat används sedan i en matematisk beräkning för att förutsäga de olika parametrarna såsom protein, fukt, stärkelse och olja.
Bestämning av rymdvikt, vattenhalt, proteinhalt, glutenhalt, stärkelsehalt och oljehalt i hela kärnprover av vete, havre, råg, korn, åkerböna, ärtor och raps. Vilka parametrar som mäts beror på typen av gröda.
Kärnmaterial
|
Analyserade parametrar
|
Havre
|
vatten, protein, rymdvikt
|
Korn
|
vatten, protein, stärkelse, rymdvikt
|
Korn
|
vatten, protein, ergosterol, rymdvikt
|
Raps
|
vatten, olja
|
Råg
|
vatten, protein, rymdvikt
|
Vete
|
vatten, protein, gluten, stärkelse, rymdvikt
|
Åkerböna
|
vatten
|
Ärtor
|
vatten, protein
|