Gruppfoto av många personer utanför en vit byggnad.
Institutionen vid Friiberghs Herrgård i juni 2025. Foto: Cajsa Lithell.

Om oss

Sidan granskad:  2025-06-18

Vi trivs bra i både gummistövlar och labbrockar och undersöker hur mikroorganismer som svampar och bakterier interagerar med omgivningen. Institutionen för skoglig mykologi och växtpatologi är en del av Biocentrum på SLU i Ultuna, Uppsala.

Studenten kommer att analysera markegenskapers - och klimatdata från flera platser på Gotland för att identifiera de viktigaste faktorerna som påverkar tryffelproduktionen. Även om vi förväntar oss att du har ett stort intresse för data- och statistikanalys, kommer handledning och stöd i multivariata metoder och modelleringsmetoder att erbjudas.

Projektets huvudhandledare är Carles Castaño Soler på institutionen för skoglig mykologi och växtpatologi). Resultaten förväntas ge odlare vägledning till mer effektiv skötsel av sina odlingar. Det kommer också finnas möjlighet att besöka odlingarna och träffa tryffelodlarna i Gotland under hösten (2–3 dagar).

Bevattna tryfflar?

Tryffel (Tuber aestivum) är en ny nischgröda på åkermark i Sverige sedan 1999, varav de flesta ligger på Gotland. Erfarenheter från de odlingar som etablerats i Sverige kan nu summeras efter 20–25 år. Både tryffeljägare och tryffelodlare på Gotland har sett ett samband mellan nederbörd och tryffelproduktion. Försök har därför inletts med sensorer för markfukt och marktemperatur, för att se om det kan korreleras till tryffelproduktion. Förhoppningen är att analys av data från svenska förhållanden ska kunna vägleda vid bevattning på liknande sätt som tidigare gjorts i andra länder.

Projektets syfte

·      Att utifrån jordanalysrapporter undersöka om och hur jordens egenskaper i väl etablerade tryffelodlingar förändrats över tid

·      Att utifrån sammanställda data för tryffelskörd undersöka om samband finns mellan jordens egenskaper och förekomst av tryffel

·      Att utifrån fuktsensordata och sammanställda data för tryffelskörd söka kritisk nivå för markfukt kopplad till förmåga att producera tryffel

·      Att utifrån temperaturdata sammanställa vilka intervall för marktemperatur som förekommer i en tryffelodling

I anslutning till projektet kan också komma att följas upp

Att utifrån andra odlares erfarenheter från användning av fuktsensorer söka hur sådan utrustning kan vägleda odlare för effektiv bevattning för att öka produktionen av tryffel

  • ·      Att med tryffelsök med hund följa upp om odlingar etablerade under åren 1999–2001 producerar tryffel, finns samband mellan förekomst och markegenskaper 
  • Biträdande handledare är Christina Wedén och Lina Pettersson, Tryffikultur AB, i samarbete med Gotland Tryffelförening.

Omfattning och Nivå

·      30 hp, avancerad nivå (master, magister)

·      Genomförs under hösten 2025

·      Ämne: exempelvis markvetenskap, markbiologi, skoglig mykologi

·      Arbete: Statistisk bearbetning av insamlade data (insamling redan gjord) samt kompletterande litteraturstudier

·      Praktiskt arbete: Uppföljande fältbesök i tryffelodlingar på Gotland hösten 2025 (2-3 dagar)

 

Kontakt