
Bred forskning inom flera områden
Vår forskning berör frågor om skogshälsa, skogsskötsel och skogsproduktion, naturvårdsekologi och skogshistoria samt skoglig policy och planering. Forskningen har nationell, europeisk och global relevans, men fokuserar ofta på sydsvenska skogar och landskap.
Forskningen har fokus på hur de skogliga ekosystemen kan bidra till att mildra effekterna av klimatförändringarna och bidrar till ny kunskap om hållbara skogar och hållbart skogsbruk. Tyngden ligger på tillämpad vetenskap till nytta för skogssektorn, akademin och samhället i stort och vi arbetar ofta i tvärvetenskapliga samarbeten.
Skogsskötsel och skogsproduktion
Målet med forskningen är att öka kunskapen om effekterna av olika skötselåtgärder som utförs i skogen. Åtgärderna kan syfta till att öka produktionen, öka andra värden som biologisk mångfald eller rekreation eller till att förändra skogens egenskaper.
Naturvårdsekologi och skogshistoria
Vi forskar på naturvårdsekologi, vegetationshistoria och interaktioner mellan växter och djur – allt med skogsekosystemet i fokus. Kunskapen kan användas till strategier som kan bidra till att bevara den biologiska mångfalden och till att lära oss mer om hur skogen påverkas av och kan anpassas till klimatförändringarna.
Skoglig policy och planering
Forskningen sträcker sig från skoglig planering för fastigheter och landskap till skogspolitik nationellt och internationellt. Vi utforskar ett stort antal ämnen, så som skoglig rådgivning, landskapsperspektiv inom skoglig planering, deltagandeprocesser och jämställdhet inom skoglig sektor samt samhällsomställningar.
Skogspatologi
Vår forskning är fokuserad på patogener som orsakar sjukdomar på urbana och rurala skogar. Vårt mål är att skapa en större medvetenhet om de ekonomiska och ekologiska effekterna av inhemska och exotiska trädsjukdomar och att hitta lösningar som minskar förluster i skogen och skapar hållbara och friska skogar.
Våra publikationer
Forskarna på Sydsvensk skogsvetenskap publicerar sina forskningsresultat i olika tidskrifter, rapporter eller böcker. De går att finna i SLU:s publikationsdatabas (SLUpub. Här är länkar till våra:
Övriga forskningssatsningar
Institutionen är värd för flera större forskningssatsningar som arbetar med högaktuella frågor för dagens och framtidens hållbara skogar och ett hållbart skogsbruk.
Forskningsprojekt
-
Samskapande av planering och rådgivning för varierade skogar
Hur behöver den skogliga planeringen samt rådgivningstjänster förändras för att stödja utvecklingen mot ett varierat familjeskogsbruk? Det ska projektet undersöka i tätt samarbete mellan SLU, Umeå universitet, skogsägarföreningen Södra och Skogsstyrelsen. -
BROADEN: Metoder för varierad och hyggesfri lövskog
Hur ska blandade ädellövskogar anläggas och skötas genom plockhuggning, och var i landskapet har metoderna bäst chans att lyckas? Det kommer projektet ta reda på tillsammans med hur egenskaper som virkesproduktion, kolinlagring, biologisk mångfald och hur balansering av intressen påverkas av hyggesfritt lövdominerat skogsbruk. -
FRAS - Framtidens skogsskötsel i södra Sverige
FRAS mål är att ta fram och sprida evidensbaserad kunskap om skogsskötsel för ett hållbart skogsbruk i södra Sverige. Detta sker i nära samarbete med skogsnäringen i regionen, och även i dialog med andra som berörs av skogsbruket. -
Trees for Me
Vi utvecklar kompetens med fokus på snabbväxande lövträd för hållbart skogsbruk, material och energi i Sverige.
Forskargrupper
-
Skogspatologi på Sydsvensk skogsvetenskap
Vårt mål är att skapa en större medvetenhet om de ekonomiska och ekologiska effekterna av inhemska och exotiska trädsjukdomar och att hitta lösningar som minskar förluster i skogen och skapar hållbara och friska skogar. -
Skoglig policy och planering
Vår forskning spänner från skoglig planering och rådgivning till skogspolitik, jämställdhet och samhällsomställningar – med fokus på både lokala landskap och globala perspektiv. -
Naturvårdsekologi och skogshistoria
Vi bedriver forskning inom naturvårdsekologi, växtekologi, skogshistoria och växt-djur-interaktioner – kunskap som ligger till grund för beslut om hur skogar kan bevara biologisk mångfald och förvaltas hållbart, både i Sverige och internationellt. -
Skogsskötsel och skogsföryngring
Vi bedriver forskning om skogsskötsel i barr- och lövskogar i Sverige men även i andra delar av världen. Forskningen har fokus på skogsproduktion, föryngring och skötsel samt på hur skogsbruket kan bidra till många olika mål och värden och till att mildra klimatförändringarna.