
Avdelningen för växtbioteknik
Vegetabilisk olja, stärkelse och protein är centrala för mänsklig livsmedelsförsörjning och utvecklingen av en biobaserad ekonomi. Våra största forskningsfrågor fokuserar på genetiska faktorer som är avgörande för kvalitet och kvantitet av dessa olika lagringsprodukter.
Olje- och stärkelsegrödor
Domesticeringen av Lepidium campestre (fältkrasse) som en ny olje- och fånggröda är ett strategiskt långsiktigt projekt för att öka mångfalden inom jordbruket. Våra forskningsfrågor är inriktade på resistens mot logi, glukosinolater, oljehalt och oljekvalitet där vi använder både mutationer och integration av nya genetiska element för att uppnå önskade förbättringar.
Växttransformation har resulterat i Crambe abyssinica med olja av olika kvaliteter, såsom erukasyra eller vaxestrar. Erukasyra används för att underlätta separationen av plastfilmer och vaxestrar är fantastiska smörjmedel.
Vi bedriver grundforskning med syftet att hitta nya enzymer av betydelse för lipid- och stärkelsebiosyntes och utforska deras egenskaper med hjälp av molekylärbiologi och biokemi. Andra grundläggande forskningsfrågor rör hur transkriptionella och metaboliska nätverk kanaliserar fixerad koldioxid till lagringsprodukterna olja, stärkelse och protein. För att undersöka denna reglering studerar vi till exempel jordnötter och havre, som lagrar olja i knölar respektive frönisperm.
Biotisk och abiotisk stresstolerans är viktiga egenskaper i förädling för framtidssäker växtförädling i en föränderlig värld och vi undersöker känslighets- och resistensfaktorer hos korn, oljeväxter och potatis i syfte att hitta sätt att skapa robusta växtsorter med ökad grödsäkerhet.
Proteingrödor
För att bidra till ett växtbaserat proteinskifte bedriver vi forskning med syftet att förbättra åkerbönor för livsmedelsanvändning och öka proteinkvaliteten i sidoflöden från bearbetning av raps och potatis. Vi studerar också grödor som quinoa och åkerbönor för att förstå vilka faktorer som styr proteininnehåll och egenskaper i syfte att utveckla molekylära verktyg för växtförädling.
Moderna tekniker
Genomredigering har framgångsrikt implementerats i potatis med nya stärkelseegenskaper för bättre användbarhet i livsmedel och tekniska produkter men även för en potatis med lågt GI. Oljeväxter och spannmål är andra grödor där vi använder platsstyrd mutagenes. Vår breda expertis inom vävnadsodling utgör en viktig grund för dessa tillämpningar.
Möjligheter för "molekylär odling" utforskas genom växtbaserad produktion av hemoglobin och myoglobin för användning i blodersättningsprodukter, samt växtbaserad produktion av insektsferomoner för miljövänlig bekämpning av skadeinsekter.