
Avdelningen för växtforädling
Växtförädling kommer att bidra avsevärt till framtida växtproduktionssystem eftersom nya sorter måste ha en ökad resistens mot biotiska faktorer, effektivare närings- och vattenupptag och lämplig produktkvalitet för att möta slutanvändarnas olika krav.
Variation är nyckeln
Växtgenetiska resurser med variation i olika egenskaper är nyckeln för växtförädling. Karaktäriseringen och användningen av dessa genetiska resurser för grödor kommer att vara avgörande för att klara av jordbrukets problem i framtiden. Att förstå den genetiska variationen och nedärvningen av viktiga egenskaper i olika grödor kommer att bidra till att utveckla kunskapsstyrda växtförädlingsmetoder, vilket kommer att påskynda förbättringstakten.
Vad vi gör
Vi forskar om grödors biologiska mångfald och arvsdrag, kartlägger genetisk variation av grödans egenskaper och producerar ny grödas groddplasma för vidare användning i växtförädling. Forskningsagendan riktar sig mot olika egenskaper såsom värdväxtresistens mot patogener och skadedjur, ogräskonkurrens, näringsupptag, anpassning till klimat på nordlig breddgrad och kvalitet på produkterna för vete, korn, potatis och äpple. Våra forskare arbetar också med domesticering och genetisk förbättring av nya grödor (t.ex. Lepidium för olja) för miljövänliga jordbrukssystem.
På samma sätt utbildar vi doktorander och bygger nationell forskningskapacitet om karakterisering av växtgenetiska resurser och förädling för flera grödor, såsom majs, ris, durra, vete, tef, vanliga bönor, ärter, kaffe, banan, avokado och svingel.
Våra åtaganden varierar till sin karaktär: från grundforskning som molekylär karakterisering av genetisk variation till mer tillämpad forskning, t.ex. odling av potatisresistenta potatissorter för Sverige och Norden. Det mesta av vårt arbete använder sig av olika växtförädlingsmetoder, genomiska verktyg, protokoll för exakt fenotypning, kemiska analyser för att bedöma kvaliteten på produkterna, screening av växthus/tillväxtkammare och fältförsök.