
Avdelningen för växtproduktkvalitet
Innehållet och sammansättningen av olika komponenter i frukt, bär och grönsaker har naturligtvis stor variation och detta kan användas till slutprodukter med olika egenskaper.
Växtegenskaper i livsmedel
De specifika egenskaperna hos en växt avgör vad växten kan användas till. Vete är en utmärkt gröda för bakade produkter på grund av en specifik typ av proteiner som ingen annan växt innehåller, och som hjälper degen att höja och behålla sin form. Frukter, grönsaker eller bröd som ser tilltalande ut, luktar och smakar gott, påverkar konsumenten och gör dem mer benägen att köpa produkten. Höga nivåer av vitaminer, mineraler, antioxidanter och andra näringskomponenter gör olika grödor attraktiva som hälsosamma livsmedel. För att ersätta kemikalierna och petroleumbaserade produkterna blir en biomassa från olika grödor mer attraktiv som råvara för produktion av biobaserade förpackningsmaterial, kemikalier, livsmedelstillsatser, färgämnen mv.
Vad vi gör
Vi studerar innehåll och sammansättning av olika komponenter i grödor och hur dessa komponenter kan resultera i en högre kvalitet på slutprodukten. Användningen av olika grödor, sorter, odlingsmetoder, t.ex. ekologisk och konventionell odling samt skillnader i hanteringen efter skörd är viktiga faktorer för reglering och modifiering av innehållet i komponenter. Vi använder modellering för att kunna förutsäga vilken gröda, sort, odlingsmetod och hantering efter skörd som är det bästa valet avseende önskad kvalitet på slutprodukten och vi studerar möjligheterna att kontrollera innehållet i specifika komponenter.
Vi analyserar trädgårdsgrödor (frukt, grönsaker, rotgrödor) såväl som jordbruksgrödor (spannmål, oljeväxter, potatis, hampa och andra industrigrödor). Växtmaterialet täcker allt från gamla sorter och lantraser från olika delar av världen till moderna sorter från Sverige och andra länder.
Vi är främst intresserade av proteiner, fibrer, antioxidanter och andra näringskomponenter, men också av polysackaridrelaterade komponenter för tillverkning av kemikalier. Vår forskning är inriktad på livsmedelsproduktion, men vi är också intresserade av hur man kan använda sidoströmmar från olika produktionslinjer, inklusive livsmedelsförädling, för att få högre förädlade produkter som kan användas inom den farmakologiska, livsmedels-, kemi- och förpackningsindustrin.