SLU Skara - Smedjeveckan

Senast ändrad: 27 september 2022
Tvåvåningshus bland höstlöv på marken och på träden

Sista veckan i september bjuder SLU varje år in till Smedjeveckan i Skara. Ta del av forskning och framtidsspaningar och passa på att ta dialog med forskarna.

Välkommen till Smedjeveckan 2022!

Måndag till fredag, det finns något att gå på varje dag. Dagarna bjuder på vitt skilda program, alla med koppling till det övergripande temat: En jord där människor och djur mår bra. Alla dagar är kostnadsfria.

Måndag 26/9

9.00 – 15.30  Precisionsverktyg för trädgårdsodling
Tekniker utvecklas och anpassas efter olika klimatförhållanden. Vi berör både växtskydd och näringsanalyser för dig som odlar i växthus, på friland eller har cirkulära odlingssystem. Ta del av demonstrationer av ny teknik inom områdena satellitbaserade metoder för att bedöma vattenstatus, autonoma system för detektion av insekter samt nya mätprinciper för flytande näringslösningar. De olika frågeställningarna diskuteras därefter i en workshop där deltagarna delas in efter intresseområden.

Läs mer om dagen och anmälan

Thomas Börjesson och Ida Claesson, Agroväst
Plats: Hernquistsalen, Smedjan

Tisdag 27/9

8.00 – 9.00  Näringslivsfrukost
Skara kommun och SLU bjuder in till Näringslivsfrukost. Marie Andreasson, platschef vid SLU i Skara, berättar om arbetet med att bygga upp en Green Innovation Park i Skara, där akademi, näringsliv, investerare och entreprenörer ska kunna mötas för att samverka kring innovation och arbeta tillsammans för en hållbar framtid.

Matilda von Rosen, VD på SciIns, berättar om det innovativa företaget som startats av forskare vid SLU. SciIns erbjuder friska, livskraftiga och produktiva hussyrsor för en hållbar utveckling av storskalig uppfödning av insekter till mat och foder.

Dessutom "En kvart med politiken", där alla har möjlighet att lyssna och föra dialog med kommunens politiker.

Det bjuds på kaffe och smörgås. Anmäl dig här.

Plats: Hernquistsalen, Smedjan


INSTÄLLT 13.00 – 15.00  Upphandling av sociala tjänstehundar
Denna programpunkt kommer istället att erbjudas digitalt i november.


INSTÄLLT PÅ GRUND AV SJUKDOM
13.15 – 15.00  Varför mår våra hästar så dåligt när de har det så bra?


Onsdag 28/9

9.30 - 16.00 Bin och pollinerare, deras hälsa och välmående - och koppling till klimatet

9.30 - 12.00 Del 1 Ny forskning om hur vi kan stödja pollinering och biodling presenteras. 

Samtal mellan Magnus Ljung och Lotta Fabricius Kristiansen, SLU RådNu om bihälsa, medborgarforskning och nyttodjurparker. Joel Lilljebjörn och Per-Erik Larsson visar hur Uddetorpsskolan arbetar med inventering av pollinatörer och blommande örter. 

SLU RådNu och Naturbruksskolan Uddetorp, Naturbruksförvaltningen
Plats: Hernquistsalen, Smedjan


13.00 - 16.00 Guidad vandring i Fornbyn och utställningen SURR! som avslutas, den har visats i Fornbyn vid Västergötlands museum under sommaren.

  • Lotta Fabricius Kristiansen och Anna Lind Lewin berättar om hur och varför utställningen kom till och om Lena Granefelts arbete med att fotografera småkryp på mycket nära håll.
  • Veterinärmuseets utställning om pollinatörer som är verksamma på natten.

Västergötlands museum och Veterinärhistoriska museet
Plats: Fornbyn, Skara och Veterinärhistoriska museet, SLU campus

Progam för dagen om pollinerare

Torsdag 29/9

9.00 – 13.00  Framtidens hållbara mat
Temat för årets Smedjevecka, SLU Skaras populärvetenskapliga vecka, är En jord där människor och djur mår bra.

Under torsdagen har vi fokus på innovation, nya tankar och idéer om framtidens hållbara mat.

Med oss har vi:

  • Måltidshistoriker Richard Tellström, docent i måltidsvetenskap och känd bland annat från tv-programmet Historieätarna. Han ger oss perspektiv på tallriken och vad tidigare innovationer har betytt för den tallrik vi har på bordet idag.

  • Mat- och klimatforskare Elin Röös sommarpratade i P1 i augusti om hur vi ska föda en växande befolkning utan att förstöra planeten. Elin  pratar om hur innovation är viktigt för att få ett bättre klimat. Innovationer inom lantbruket och inom livsmedelsindustrin, men också innovation i vårt eget sätt att tänka kring hur vi äter. (via länk från SLU i Uppsala)

  • Matilda von Rosen är VD för SciIns, ett företag startat av SLU-forskarna Anna Jansson och Åsa Berggren. SciIns erbjuder friska, livskraftiga och produktiva hussyrsor för en hållbar utveckling av storskalig uppfödning av insekter till mat och foder.

  • Magdalena Bergh, Innovation & Product Management Director vid Lantmännen, ger oss en inblick i den nya miljardsatsningen på ärtproteinisolat, ett växtbaserat alternativ till exempelvis kött. Lantmännen producerar också veteprotein som också är en del av satsningen runt gröna proteiner. Hur kommer det här att kunna påverka de gröna näringarna i Västsverige?

Dessutom – hur skulle SLU Campus i Skara se ut med en Green Innovation Park? Vad kan detta innebära för näringsliv och forskning? En förstudie för att svara på de här frågorna pågår och det kommer vi att berätta mer om.

Sista anmälningsdag 22 september!

Plats: Hernquistsalen, Smedjan, SLU Skara, Gråbrödragatan 7, Skara

Programmet finner du här

Fredag 30/9

9.00 – 12.15  Mark och vattenvård för framtida skördar
För framtidens livsmedel behöver vi tänka på våra framtida skördar och därmed vårda mark och vatten. Thomas Keller förklarar samband mellan odlingssystem och god jordhälsa. Vikten på dagens tröska är upp till 10 gånger tyngre än på 60-talet. Hur påverkas vi av det? Att etablera utan plog sparar mycket diesel. Per Sahlberg och Fredrik Tidström ger dig goda tips hur du stegvis ställer om, undviker fallgroparna och lyckas.

Läs mer om dagen och anmälan

Agroväst
Plats: Hernquistsalen, Smedjan

Fakta:

Smedjeveckan är ett återkommande populärvetenskapligt arrangemang vid SLU i Skara sista veckan i september varje år. Smedjeveckan började som en studentaktivitet 1998 och målsättningen var att skapa en kreativ mötesplats mellan studenter och näringsliv. 


Kontaktinformation

Projektledare för Smedjeveckan
Kommunikatör
Anna-Karin Johnson
0511-671 93