Djurhälsa och djurproduktion

Att arbeta för en bättre djurhälsa bidrar på flera sätt till att uppnå målen i Agenda 2030. Förbättrad djurhälsa ger småskaliga bönder ökad produktion och avkastning, och minskar spridningen av infektionssjukdomar och multiresistenta bakterier. Kött är det livsmedel som påverkar miljön inklusive klimatet mest. Samtidigt är det en viktig källa till järn och protein.

Djurhälsa
Getter

One Health - samspelet mellan djur-, human- och ekosystemhälsa

För att förstå det komplexa samspelet mellan djurhälsa, humanhälsa och ekosystemhälsa krävs ett tvärvetenskapligt angreppssätt och samarbete mellan flera vetenskapliga discipliner. Vid SLU finns bred kompetens inom One Health-området.

Varför är djurhälsa viktigt?

Investeringar i förbättrad djurhälsa bidrar på flera sätt till genomförandet av Agenda 2030. Förbättrad djurhälsa ger fattiga djurhållare ökad produktion och avkastning, och minskar dessutom spridningen av infektionssjukdomar och multiresistenta bakterier.

Hur kan Sverige föregå med gott exempel?

I Sverige har man under lång tid jobbat aktivt för att använda antibiotika på ett ansvarsfullt sätt. Den här rapporten visar hur Sverige har försökt förebygga sjukdomar inom mjölkproduktionen – så att behovet av antibiotika minskar. Den tar upp bra exempel och vad vi har lärt oss, utifrån FAO:s plan för att minska antibiotikaanvändning.

Djurproduktion
Två getter

Livsmedelsverket om kött och chark

Kött är det livsmedel som påverkar miljön inklusive klimatet mest. Samtidigt är det en viktig källa till järn och protein, men ur hälsosynpunkt behöver vi inte äta så mycket kött som vi gör idag. Tvärtom är det bra att dra ner på rött kött och charkprodukter eftersom det kan minska risken för vissa cancerformer. Därför behöver vi äta mindre kött och välja det kött vi äter med omsorg. - Livsmedelsverket

Två getter

Köttguiden från WWF

Köttguiden är en guide för konsumenter och matlagare som vill bidra till en mer hållbar konsumtion av kött, ost och ägg. Med ett trafikljussystem guidas du som konsument till vad som är bra att välja ibland – och vad som är klokt att låta bli: mindre men bättre helt enkelt! - WWF