
Doktorand Jhon Perez
Jhon Perez studerar näringskvalitet och tekniska lösningar för utfodring av vallgrödor till ekologiska grisar.
Projektet undersöker många parametrar, såsom effekter på beteende och mag-tarmhälsa, med ett särskilt fokus på hur vallväxtbaserad ensilage kan användas mer resurseffektivt i nuvarande och framtida grisproduktionssystem. Projektet är inriktat på ekologisk grisproduktion, men resultaten kan i lika hög grad gynna konventionell produktion.
En stor utmaning inom ekologisk grisproduktion är den begränsade tillgången på högkvalitativt proteinfoder. Eftersom gräs och baljväxter har en god protein- och aminosyraprofil, har de potential att användas som råvara i grisfoder. När de lagras som ensilage kan de fungera som en lokal foderresurs året runt, vilket också ger berikning för grisarna och kan potentiellt förbättra deras välfärd. Genom att använda mark med sämre jordförhållanden, till exempel genom att odla vall- och täckgrödor för foderändamål, kan en mer effektiv markanvändning uppnås.
I slutet av 2024 avslutades projektet ”Ökad användning av vallgrödor i foder till ekologiska grisar”, som utvärderade nyttan av gräs-/klöverensilage som en lokalt odlad foderresurs i ekologisk grisproduktion. Jhons projekt är en fortsättning på detta, men med fokus på att hitta det optimala näringsvärdet hos vallfoder som lämpar sig för grisar och hur ensilaget kan integreras i gårdens fodersystem.
”Vi vet att ensilage är ett bra foder för grisar på många sätt. I mitt doktorandprojekt kommer jag att undersöka vilken typ av vallfoder som är bäst lämpad näringsmässigt och vad grisarna tycker om att äta. Ett optimerat foder är inte mycket värt om grisarna inte vill äta det,” säger Jhon, som inleder projektet med en systematisk litteraturöversikt för att se vilken forskning och praktisk erfarenhet som finns kring ensilerat gräs-baljväxtfoder för grisar.
Förutom litteraturöversikten finns flera andra mål för projektet:
- Att studera växande grislars preferenser och ensilageintag när de utfodras med gräs-baljväxtensilage med olika torrsubstanshalter samt botanisk och kemisk sammansättning.
- Att studera effekten av att inkludera gräs-baljväxtensilage i foder till slaktgrisar på produktion, beteende, kväveretention och mag-tarmhälsa.
- Att testa och utvärdera olika tekniker för skörd, lagring och hantering av vallensilage samt hur det kan inkluderas i fodersystem för både torr- och våtfoder.
Projektet syftar till att öka kunskapen om resurseffektiv användning av vallgrödor i grisproduktionssystem, ge en bättre förståelse för vilka vallgrödor som bör ingå, optimal skördetid samt faktorer som påverkar näringskvalitet och smaklighet för grisar, vilket är avgörande för god konsumtion och effektiv näringsutnyttjande. För att öka användningen och hanteringen av vallgrödor och integrera dem i grisarnas fodersystem måste ny teknik och foderutveckling ta hänsyn till god djurhälsa och välfärd. I en hållbar framtid kommer detta projekt att bidra till ”One Health”-perspektivet genom att sträva efter hög djurhälsa och välfärd, livsmedelssäkerhet och goda arbetsförhållanden för ekologiska lantbrukare.
Jhon Perez kommer ursprungligen från Peru men har bott i Sverige sedan 2007 och har arbetat inom grisindustrin med integrerade besättningar de senaste tolv åren. I Peru ansvarade han för att leda och genomföra jordbruksprojekt inom djurproduktion för gymnasieelever från utsatta områden.
”Jag har kunskap om flera djurarter, inklusive sällskapsdjur, och genom att studera och arbeta med djur under lång tid har jag utvecklat min expertis inom djurhållning, djurvälfärd och djurskydd inom lantbrukssektorn. Jag har alltid haft en passion för att arbeta nära djur, säkerställa deras välbefinnande och att bidra till ett gott liv är mitt fokus,” säger Jhon.
Kontakt
-
Person