
Pumporna och Halloween
Pumporna och Halloween både lyser upp och kittlar fantasin när höstmörkret rullar in. Mathistorikern Richard Tellström kåserar om den ursvenska traditionen att ta in nya högtider och det som har blivit mångas favorithögtid.

Hållbara matval
Hur ska vi äta för att både vi och planeten ska må bra? Vad innebär det att äta hållbart, och vad är en hållbar kost? Och vad är det som påverkar våra matval?
Sverige 30 år i EU

Finns det någon plats för mat i en svensk kulturkanon?
En av de mest diskuterade kulturfrågorna just nu är kanonutredningens förslag till urval över en svensk kulturkanon. Även om mat inte ingår i den kulturkanon som nu presenterats är måltider starka bärare av kultur, djupt förankrade i traditioner och känslor. Att tänka på maten i kanonens termer gör det möjligt att förstå dess roll i både det förflutna och i framtiden.

Så kan styrmedel påverka människors matvanor
För att nå flera politiska miljömål behöver matvanorna förändras. Styrmedel kan användas för att driva utvecklingen, men hur väl fungerar de? En ny studie har tittat på det.
Samverkan, stöd och samarbete
Nyheter från SLU om framtidens mat
-
Statsministern besökte SLU i Alnarp – fokus på forskning för framtidens livsmedelsförsörjning
Statsminister Ulf Kristersson besökte den 8:de oktober SLU:s campus i Alnarp för att ta del av forskning som stärker Sveriges beredskap och bidrar till ett hållbart livsmedelssystem. Han fick se hur SLU utvecklar robusta grödor för framtidens matproduktion. -
Ät rätt för både vår och planetens hälsa
Vad vi äter och hur maten produceras har mycket stor påverkan på både vår egen hälsa och planetens miljötillstånd. Vår matproduktion är en av de största orsakerna till minskad biologisk mångfald, förändrad markanvändning, förlust av ekosystem och utsläpp av växthusgaser. -
SLU satsar på klimatanpassning med en stor bevattningsanläggning på Gotland
Nu inleds anläggandet av en stor damm och bevattningsutrustning på SLU:s egendom Hallfreda på Gotland. Syftet är inte bara att säkra skördarna i det egna jordbruket, utan också att skapa regionala förutsättningar för avancerade odlingsförsök under mer förutsägbara förhållanden. -
Havslandskap genom smak, minnen och berättelser
Professor Maggie Roe från Newcastle University besökte nyligen SLU i Alnarp för att dela insikter från det UK-baserade forskningsprojektet Seascapes: Tyne to Tees, Shores to Seas – ett flerårigt initiativ som fokuserar på att återknyta lokala samhällen till kust- och havslandskap. -
Välkommen på Djurskyddskonferensen 2025
Betande kor, åldrande hästar och hundavel - delta på Djurskyddskonferensen den 11 november