
Hållbar livsmedelsberedskap
Genom att skapa ekologiskt, ekonomiskt och socialt hållbara livsmedelssystem kan vi bygga upp robusta system som klarar svängningar i väder och världshandel och som fungerar i såväl fredstid som vid kris. På den här temasidan samlar vi kunskap från SLU med koppling till hållbarhet och livsmedelsberedskap.

Framtidens hållbara fiskfoder
Framtidens odlade regnbåge finns nu på marknaden. Fisken har fått ett foder där soja och fiskmjöl, som brukar användas, har ersatts av musslor, insekter och svampprotein. Bakom satsningen står Sveriges lantbruksuniversitet (SLU), Axfoundation och 25 aktörer från hela livsmedelskedjan.
Sverige 30 år i EU

Finns det någon plats för mat i en svensk kulturkanon?
En av de mest diskuterade kulturfrågorna just nu är kanonutredningens förslag till urval över en svensk kulturkanon. Även om mat inte ingår i den kulturkanon som nu presenterats är måltider starka bärare av kultur, djupt förankrade i traditioner och känslor. Att tänka på maten i kanonens termer gör det möjligt att förstå dess roll i både det förflutna och i framtiden.

Så kan styrmedel påverka människors matvanor
För att nå flera politiska miljömål behöver matvanorna förändras. Styrmedel kan användas för att driva utvecklingen, men hur väl fungerar de? En ny studie har tittat på det.
Samverkan, stöd och samarbete
Nyheter från SLU om framtidens mat
-
Anmäl dig till Nationella växtskyddskonferensen 12-13 november
Skog, trädgård och jordbruk i ett föränderligt klimat och nytänkande för en hållbar framtid – det är årets tema för Nationella växtskyddskonferensen som arrangeras 12–13 november i Alnarp. -
Regeringen miljonsatsar på SLU för stärkt svensk livsmedelsförsörjning
Regeringen presenterade idag en ny satsning på svensk mat på tallriken. Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) får utökade resurser motsvarande 14,5 miljoner kronor 2026, som ökas till 16,5 mnkr från och med 2027. SLU:s rektor Maria Knutson Wedel välkomnar satsningen. -
Konsumenter är positiva till nya sorters grödor
De flesta svenska konsumenter är positiva till nya grödor framtagna genom korsningar, det visar en enkätundersökning av forskare vid SLU. Resultaten går tvärt emot uppfattningen att konsumenter är skeptiska till växtförädling. -
SLU i spetsen för framtidens fiskfoder
Framtidens odlade regnbåge finns nu på marknaden. Fisken har fått ett foder där soja och fiskmjöl, som brukar användas, har ersatts av musslor, insekter och svampprotein. Bakom satsningen står Sveriges lantbruksuniversitet (SLU), Axfoundation och 25 aktörer från hela livsmedelskedjan. -
Mjölkveckan samlar branschen igen
Årets Mjölkvecka går av stapeln första veckan i december med konferensdag i Uppsala den 3 december. Ny projektledare för i år är Mårten Hetta.
Kommande evenemang
-
till