SLU Future Food

SLU Future Food är en plattform som stimulerar och utvecklar tvärdisciplinär forskning och samverkan för ekonomiskt, ekologiskt och socialt hållbara livsmedelssystem.

En säck med mjöl framför en svensk flagga, bildcollage.
Temasida

Hållbar livsmedelsberedskap

Genom att skapa ekologiskt, ekonomiskt och socialt hållbara livsmedelssystem kan vi bygga upp robusta system som klarar svängningar i väder och världshandel och som fungerar i såväl fredstid som vid kris. På den här temasidan samlar vi kunskap från SLU med koppling till hållbarhet och livsmedelsberedskap.

Bild på Älvdalslax i en varukorg med lite andra varor (högupplöst bild).  Foto: Tomas Ärlemo.
Nyhet

Framtidens hållbara fiskfoder

Framtidens odlade regnbåge finns nu på marknaden. Fisken har fått ett foder där soja och fiskmjöl, som brukar användas, har ersatts av musslor, insekter och svampprotein. Bakom satsningen står Sveriges lantbruksuniversitet (SLU), Axfoundation och 25 aktörer från hela livsmedelskedjan.

Sverige 30 år i EU

I år är det 30 år sedan Sverige gick med i EU. Vad har det betytt för svenskt lantbruk, fiske och matkultur? I en rad olika artiklar från våra forskare belyser vi olika aspekter av hur EU-medlemskapet har påverkat och omformat det svenska livsmedelssystemet.
Ai-skapad bild av grönt bröd med sjögräs, en skål med rykande varm soppa och en smörgåstårta med räkor, lax och skivad sjögurka. Ai-genererad av Shutterstock.
Krönika

Finns det någon plats för mat i en svensk kulturkanon?

En av de mest diskuterade kulturfrågorna just nu är kanonutredningens förslag till urval över en svensk kulturkanon. Även om mat inte ingår i den kulturkanon som nu presenterats är måltider starka bärare av kultur, djupt förankrade i traditioner och känslor. Att tänka på maten i kanonens termer gör det möjligt att förstå dess roll i både det förflutna och i framtiden.

Grönsaksdisk i matvaruaffär. Foto.
Nyhet

Så kan styrmedel påverka människors matvanor

För att nå flera politiska miljömål behöver matvanorna förändras. Styrmedel kan användas för att driva utvecklingen, men hur väl fungerar de? En ny studie har tittat på det.

Samverkan, stöd och samarbete

SLU Future Food arbetar för ett hållbart och konkurrenskraftigt livsmedelssystem genom att stimulera tvärvetenskapliga och tvärsektoriella samarbeten, kommunicera vetenskapligt underbyggd kunskap och identifiera nyckelfrågor.

Nyheter från SLU om framtidens mat

  • 2025-09-22

    Anmäl dig till Nationella växtskyddskonferensen 12-13 november

    Skog, trädgård och jordbruk i ett föränderligt klimat och nytänkande för en hållbar framtid – det är årets tema för Nationella växtskyddskonferensen som arrangeras 12–13 november i Alnarp.
  • 2025-09-19

    Regeringen miljonsatsar på SLU för stärkt svensk livsmedelsförsörjning

    Regeringen presenterade idag en ny satsning på svensk mat på tallriken. Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) får utökade resurser motsvarande 14,5 miljoner kronor 2026, som ökas till 16,5 mnkr från och med 2027. SLU:s rektor Maria Knutson Wedel välkomnar satsningen.
  • 2025-09-11

    Konsumenter är positiva till nya sorters grödor

    De flesta svenska konsumenter är positiva till nya grödor framtagna genom korsningar, det visar en enkätundersökning av forskare vid SLU. Resultaten går tvärt emot uppfattningen att konsumenter är skeptiska till växtförädling.
  • 2025-09-10

    SLU i spetsen för framtidens fiskfoder

    Framtidens odlade regnbåge finns nu på marknaden. Fisken har fått ett foder där soja och fiskmjöl, som brukar användas, har ersatts av musslor, insekter och svampprotein. Bakom satsningen står Sveriges lantbruksuniversitet (SLU), Axfoundation och 25 aktörer från hela livsmedelskedjan.
  • 2025-09-03

    Mjölkveckan samlar branschen igen

    Årets Mjölkvecka går av stapeln första veckan i december med konferensdag i Uppsala den 3 december. Ny projektledare för i år är Mårten Hetta.

Kommande evenemang

Följ oss på LinkedIn

Följ oss på LinkedIn och diskutera aktuella frågor kring framtidens mat och ett hållbart livsmedelssystem.

Lyssna på vår podd

Med podden Feeding Your Mind kan du öka din kunskap om hållbar mat. På menyn står ljud och smaker från framtiden.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet Food for Thought så får du information om aktuell forskning, seminarier, nya publikationer och andra händelser inom SLU Future Food.