Hoppa till huvudinnehåll

Matsvinn

Matsvinn kallar vi livsmedel som slängs, trots att de hade kunnat konsumeras om de hanterats annorlunda. Cirka en tredjedel av all mat som produceras slängs, enligt FN:s organisation för livsmedel och jordbruk FAO.

Dumpstrad mat

Matsvinn – ett stor resursslöseri

FAO uppskattar att ca 1/3 av all mat som produceras för mänsklig konsumtion kastas eller förloras. Att minska svinn och förluster i livsmedelskedjan är en av de tre viktigaste åtgärderna vi kan göra i livsmedelssystemet för att hålla vår miljöpåverkan inom gränserna för vad jorden klarar av. Som SLU-alumnen Johan Rockström säger: ”Fixar vi maten fixar vi planeten”.

Policy brief om matsvinn

I juni 2018 gavs en handlingsplan för minskat matsvinn i Sverige. I en policy brief, "Matsvinn - Hur kan Sverige minska det?", rekommenderar Ingrid Strid ytterligare åtgärder.

SLU Future Food Policy Brief Matsvinn 2

Mer av det som odlas borde kunna bli mat

Jordbruksverket har med hjälp av forskare vid SLU tagit fram metoder för uppföljning av livsmedelsförluster tidigt i livsmedelskedjan.

Morötter i jord. Foto.

Kaffe som vaskas

Var tionde kopp kaffe som bryggs på restauranger når aldrig gästerna utan hamnar i vasken. Sett till hela landet hälls uppskattningsvis 119 miljoner koppar kaffe ut årligen. Det visar en ny studie från SLU, som pekar ut påtåren som en av de stora orsakerna till svinnet.

En rykande kopp kaffe står omgiven av kaffebönor. Foto.

Mindre ”djursvinn” på ekologiska nötkreatursgårdar

En viktig del av matsvinnet är djur som förloras redan på gårdsnivå och aldrig går till slakt. En ny studie från SLU visar att svinnet från nötköttsproduktion är mindre på ekologiska gårdar än på konventionella gårdar.

En ko med kalv, foto.

Poddavsnitt om matsvinn

Podden Feeding Your Mind produceras av SLU Future Food och för fördjupade samtal om olika aspekter av hållbar mat. Här är några avsnitt som på olika sätt berör matsvinn:

Goda råd vid fina middagar

Att minska matsvinnet hör ofta vardagen till, men hur gör man vid en finare middag? Hållbarhet står inte i motsats till feststämning! Här några goda råd.

Bäst före?

Hur länge är yoghurt ätbar? Ingrid Strid, matsvinnsforskare vid SLU, guidar oss genom en provsmakning av yoghurt med ett år gammalt bäst-före-datum.

Finns det några hälsorisker med att äta slängd mat?

Mat-dumpstring innebär att leta efter (nyligen) slängd mat med avsikt att äta den. Det är bra att minska mängden mat som slängs, men kan vi bli sjuka av att äta mat som slängts?

Stadens matavfall blir ny mat

För att producera mat i staden behövs hållbart producerad och säker växtnäring. Projektet ”Stadens matavfall blir ny mat” har undersökt möjligheterna att producera grönsaker och svamp på rötrester av matavfall från biogasanläggningar.

Publicerad: 07 maj 2025 - Sidansvarig: futurefood@slu.se
Loading…