Kompetensbevis för hästtransportörer

Senast ändrad: 26 december 2023
En brun häst med vit helstrumpa på benen och en vit bläs på mulen, foto.

Enligt EU:s transportförordning, EG 1/2005, måste alla som i samband med ekonomisk verksamhet transporterar levande ryggradsdjur kunna visa upp ett kompetensbevis på utbildning om djurs välbefinnande under transport. Detta innebär att många hästägare behöver ha ett sådant kompetensbevis.

 

SLU Meny erbjuder ett snabbt och smidigt sätt att skaffa kompetensbevis för hästtransport enligt EG 1/2005. Kursen är godkänd av Jordbruksverket.

Vad ingår i kursen?

Kunskapsområden:

  • Hästtransporten
  • Häst och hästhantering
  • Föraren
  • Lagar och förordningar

Hur går det till?

Kursen är fristående, man startar när man vill och arbetar helt på egen hand. Den tar ca 8 timmar och kan genomföras antingen i flera delar eller i ett sträck. Den består av eget arbete via Internet, och avslutas med ett slutquiz med frågor som täcker de olika kunskapsområdena.

Kursinnehållet bygger på verklighetsbaserade fall och teoriavsnitten varvas med quizzar. 

Kursbeskrivning

Vem vänder sig kursen till?

Kursen är på grundläggande nivå och vänder sig till alla som, i samband med ekonomisk verksamhet, transporterar hästar.

Vad kostar det och hur anmäler man sig?

Kursen kostar 2500:-/person (exkl. moms). I kursavgiften ingår tre försök på slutquizzet. Det finns dessutom möjlighet att anmäla sig till nytt slutquiz och få tre nya försök. Detta kostar 750:- (exkl. moms).  Maila till menyanmalan@slu.se för att anmäla dig till nytt slutquiz.

Tillägg för snabbhantering: 750:- (exkl. moms). 

Ditt kompetensbevis mailas normalt till dig när fakturan är betalad. Snabbhantering innebär att kompetensbeviset mailas till dig inom två arbetsdagar efter godkänd examination.

Obs: Under semestertid/ferie (vecka 26-33) samt i anslutning till större helger tar snabbhantering ca en vecka.

Godkänd kurs ger kompetensbevis enligt EG 1/2005. SLU Meny rapporterar in kompetensbeviset till Jordbruksverket, som dock enbart registrerar svenska medborgare. Om du behöver registrering hos myndighet i ett annat land, måste du själv ta kontakt med den aktuella myndigheten. 

Borttappat kompetensbevis?

Om du gått kursen hos oss finns du i vårt register. Maila till menyinfo@slu.se för mer info.

Lärcentrum

Om din egen dator eller uppkoppling inte räcker till kan du ta kontakt med ditt närmaste lärcentrum. De erbjuder en öppen studiemiljö i din kommun. Länk till lärcentra finner du här.

Vanliga frågor och svar

Har du en fråga om inloggning, kursintyg, avtal, faktura eller snabbhantering? Du är inte ensam. Här hittar du svaren på de vanligaste frågorna


Kontaktinformation

Maria Lingaas, Utbildningsledare
SLU Meny, SLU RådNu
maria.lingaas@slu.se
0511-670 22

Anna-Karin Johnson, Kommunikatör
SLU Meny, Lärosätenas klimatnätverk
anna-karin.johnson@slu.se
0511-671 93, 0703-59 71 93