SLU Ekologisk produktion och konsumtion, Epok

SLU Ekologisk produktion och konsumtion (Epok) vid Sveriges lantbruksuniversitet arbetar med kunskapsförmedling och kommunikation samt initiering och samordning av forskning och utbildning om ekologiskt lantbruk och ekologisk mat.

Framsida av faktablad om markbördighet, jord i bakgrunden.
Faktablad

Markbördighet och ekologisk produktion

Den biologiska aktiviteten är genomgående större i ekologiska än i konventionella jordar, med fler mikroorganismer och fler djur i marken. Det beror på mer varierade växtföljder med fler grödor, högre andel baljväxter och att mer organiskt material förs tillbaka till jorden. Även daggmaskar kan gynnas av ekologisk produktion och särskilt av den organiska gödseln. Det här faktabladet sammanfattar avsnittet om markbördighet och ekologisk produktion från ekofakta.se.

Fyra kvigor i en hage. Foto.
Rapport och Policy Brief

Ekologisk produktion och livsmedelsberedskap

Epok har under det senaste året arbetat med beredskap kopplat till ekologisk produktion. Resultatet blev en rapport och en Policy Brief som presenterades vid ett seminarium på Kungliga Skogs- och Lantbruksakademien (KSLA) i början av maj 2025. Syftet med rapporten var att identifiera styrkor och svagheter inom ekologisk livsmedelsproduktion i händelse av olika krisscenarier, samt hur produktionsinriktningen kan bidra till att stärka Sveriges livsmedelsberedskap. Här hittar du mer information och länkar till rapporten, Policy Briefen och seminarieinspelningen.

Våra forskare

Vår forskargrupp består av forskare med kunskaper inom olika områden som exempelvis odlingssystem, växtskydd och animalieproduktion.

Publikationer

Epoks publikationer handlar om ekologiskt och uthålligt lantbruk ur olika perspektiv. Publikationslistan innehåller bland annat kunskapssynteser, rapporter, faktablad och broschyrer.

Nyhetsbrev

Epoks nyhetsbrev kommer ut var tredje vecka och omfattar såväl nationell som internationell forskning, rapporter, utredningar samt evenemang och aktiviteter med relevans för ekologiskt lantbruk.

Nyheter från Epok

  • 2025-08-21

    Breda diskussioner under Organic Summit i Köpenhamn

    Epoks föreståndare Johanna Spångberg besökte 18–19 augusti Organic Summit i Köpenhamn.
  • 2025-08-19

    Positiv djurvälfärd – hur definieras det?

    Det har under flera decennier forskats om hur vi kan undvika dålig djurvälfärd i våra produktionssystem och minimera lidandet för produktionsdjuren.
  • 2025-08-19

    Ny utlysning från AgroServ

    Den fjärde utlysningen inom AgroServ öppnade tidigare i somras. AgroServ är ett Horisont Europa-projekt finansierat av EU som syftar till att ge transnationell och virtuell tillgång till forskningsinfrastrukturer för högkvalitativ forskning och innovation inom agroekologi.
  • 2025-08-18

    TP Organics efterlyser en bredare ansats för innovation

    I somras presenterade Europeiska kommissionen sina planer för förändringar av budgeten för FP10, det ramprogram för forskning och innovation som tar vid efter det nu löpande Horisont Europa, samt för European Competitiveness Fund (ECF).
  • 2025-08-18

    Biologisk bekämpning minskar antalet bladlöss i fruktodling

    Bladlöss kan orsaka stora problem i äppelodlingar. Detta gäller särskilt i ekologisk produktion där det finns få alternativ för bekämpning. En ny studie från Washington State visar hur utsättning av guldögonsländor i fruktodlingen kan minska angreppen av flera arter av bladlöss med upp till 50 %.

Kalender

Närbild på havreplantor som tittar upp ur jorden. Foto.
Portal om ekologisk produktion och ekologisk mat

Ekofakta

Ekofakta.se är en webbportal med syfte att höja kunskapen om ekologisk produktion och ekologiskt mat. Portalen riktar sig till såväl allmänhet som till yrkesverksamma i livsmedelskedjan. Ekofakta var en del i Jordbruksverkets åtgärdsplan för att uppnå den dåvarande regeringens mål om att öka ekologisk produktion och konsumtion i Sverige.