Svarta vinbär i växthus vid SLU i Balsgård.
FORSKARGRUPP

Ekologisk odling

Uppdaterad: juni 2025

Kontaktperson

Relaterade forskningsämnen

Ett fokusområde inom ämnesområdet Mikrobiell hortikultur vid institutionen för biosystem och teknologi.

Kunder efterfrågar i ökande utsträckning ekologiskt odlade frukter och grönsaker. Internationellt har ekologisk produktion av trädgårdskulturer fördubblats från 2003 till 2013 till följd av den ökande efterfrågan. Miljövinster av ekologisk trädgårdsodling är väldokumenterade. En stor begränsning för expanderingen av ekologisk odling finns hos begränsade effektiva verktyg och strategier för hantering av skadedjur och sjukdomar. Antalet biologiska bekämpningsmedel mot skadedjur och sjukdomar ökar, men det är inte alltid som de är effektiva i produktionen på friland och i växthus.

Hälsoeffekterna av ekologisk mat generellt är omtvistade. Ekologiskt producerade frukter och grönsaker har lägre nitrathalt och bekämpningsmedelsrester. Men få studier har emellertid befattat sig med strategier som främjar eller försämrar mikrobiell livsmedelssäkerhet.

Vår forskning fokuserar på tre olika modeller:

  • Biologisk bekämpning och strategier för växtskydd mot rot- (oomyceter) och bladburna (gråmögel, mjöldagg) sjukdomar. Tomater är modellkulturen för rotsjukdomar medan jordgubbar är för bladsjukdomar. Habitat management för att gynna välgörande mikrober är ett av våra tillvägagångssätt.
  • Mikrobiella faror i värdekedjan av ekologiska trädgårdsprodukter, främst med hänsyn till bladgrönsaker och groddar.
  • Ekologisk växthusodling.