
Historiska sädesslag i framtidens mat
NYCKELPUNKTER- Tvärvetenskapligt projekt om möjligheterna med gamla spannmålssorter.
- Jämförelse mellan kulturspannmål och moderna sorter i ekologisk odling.
- Innovativa produkter med kulturspannmål.
Översikt
Medverkande
Mer om projektet
Mer relaterad forskning
Globala mål
- 3. Hälsa och välbefinnande
- 12. Hållbar konsumtion och produktion
- 13. Bekämpa klimatförändringarna
- 15. Ekosystem och biologisk mångfald
Kort om projektet
Gamla spannmålssorter stod i fokus för ett forskningprojekt som pågick 2019 till 2025. Tillsammans undersökte forskare och branchfolk allt från odlingsegenskaper till smakupplevelser. Här hittar du både bakgrund och resultat. Mer information kommer läggas upp inom kort.
I ett sexårigt tvärvetenskapligt projekt undersökte forskare från SLU och Högskolan Kristianstad tillsammans med branschfolk möjligheter med gamla spannmålssorter. Syftet med projektet var att undersöka potentialen hos kulturspannmål (äldre spannmålsorter) i ekologisk produktion.
Kulturspannmål, som inte genomgått modern växtförädling, har en bredare genetisk variation än moderna spannmål. Därför anses de bland annat vara mer resilienta mot miljövariation, vilket är en stor fördel med tanke på klimatförändringarna. Kan det finnas fler fördelar?
I projektet har kulturspannmål och moderna sorter av vete och råg i ekologisk odling jämförts under tre år för att studera effekten av skötsel, miljö, avkastning, näringskvalitet, samt konsumentpreferenser. Sensoriska analyser har genomförts och faktorer som gör kultursorter attraktiva för konsumenter att har identifierats. Dessutom har innovativa produkter med kulturspannmål skapats, exempelvis olika sorters gröt.
Forskarna har arbetat tvärvetenskapligt och innovativt med olika aktörer såsom bönder och bagare. Resultaten från projektet förväntas bidra till en ökning av både produktion och konsumtion av ekologiska kulturspannmål.
