Illustration av människor tillsammans.
FORSKNINGSPROJEKT

Kombinationseffekter av toxiska kemikalier och grundämnen bland barn/ungdomar - en integration av epidemiologisk metodik och biotestning - CETCHAA

NYCKELPUNKTER
  • Projektet undersöker om de komplexa kemikalieblandningar som den svenska befolkningen exponeras för påverkar barns och ungdomars hälsa.
  • Målet är att identifiera vilka kemikalieblandningar som är mest problematiska ur ett hälsoperspektiv och de demografiska barn/ungdomsgrupper som löper störst risk för hälsopåverkan.
Uppdaterad: juli 2025

Översikt

Start: januari 2019 Slut: december 2025
Projektansvarig: Anders Glynn
Kontaktperson: Anders Glynn
Finansiär: FORMAS

Medverkande

Mer relaterad forskning

Kort om projektet

Kort bakgrund

Projektet är unikt i sitt slag i Sverige och resultaten blir ett viktigt underlag för arbetet med att nå Sveriges miljökvalitetsmål "En giftfri miljö". De över 90 kemikalier som undersöks är inte bara ett problem i Sverige utan även globalt. Resultaten är därför också viktiga för det långsiktiga arbetet med att nå FNs globala hållbarhetsmål, bland annat "God hälsa och välbefinnande", "Rent vatten och sanitet för alla", ”minskad ojämlikhet, och ”hållbar konsumtion och produktion”.

Om projektet

Projektet fokuserar på exponering tidigt i livet och effekter på barns och ungdomars hälsa. Denna period i livet är ett känsligt "fönster" för hälsoeffekter eftersom kroppen är under utveckling. Kunskapen om barn och ungas hälsa i relation till de kemikalieblandningar de utsätts för är begränsad. Projektets tre huvuddelar är:

  • Epidemiologiska studier där vi undersöker vilka kemikalieblandningar barn och unga utsätts för i Sverige och vilka effekter dessa blandningar kan ha på hälsan
  • Laboratorietester av hur identifierade kemikalieblandningar påverkar för hälsan viktiga processer i kroppen.
  • Bedömning av hälsoriskerna med de kemikalieblandningar som barn och unga utsätts för.

Projektet genomförs i tätt samarbete med Livsmedelsverket, genom deras undersökningar av förstföderskors, och deras barns, exponering för persistenta kemikalier – POPUP, och matvaneundersökningen Riksmaten ungdom 2016-17.

Samarbeten

I projektgruppen ingår även även Sanna Lignell och Salomon Sand, båda från Livsmedelsverket.

I vår forskningskatalog hittar du fler projekt