
Korsningskor för mer hållbar produktion av mjölk och kött
NYCKELPUNKTER- Det övergripande målet är att förstå och stimulera tillämpningen av innovativa metoder för att öka djurproduktionens hållbarhet, göra anpassningar till klimatförändringar och minska utsläppen av växthusgaser.
- Re står för resilient i betydelsen en mindre sårbar produktion av mjölk och kött. Djuren (Livestock) är nötkreatur, grisar och får.
- Arbetet sker på olika nivåer, från djur och besättning till bransch och region.
Översikt
Medverkande
Kort om projektet
Av tradition har nästan alla mjölkkor i Sverige varit renrasig trots att det finns många fördelar med korsningar inom mjölkkor: Hållbarare produktion av mjölk och kött, och förbättrad reproduktion, djurhälsa och slaktkroppskvalitet. I EU-projektet Re-Livestock följer vi korsningskor på mjölkgårdar.
Om projektet
Den svenska fältstudien om korsningskor i Re-Livestock görs i samarbete med åtta mjölkproducenter. De använder ProCross som är en alternerande treraskorsning. Några har använt ProCross länge och några har nyligen börjat med ProCross. Projektet handlar om hela gården och mjölkproducenten - alltså inte bara mjölkproduktion, utan mjölk och kött från mjölkgårdens kalvar och kor, foderodling, och alla de nyttigheter som gården bidrar med, såsom biologisk mångfald och arbetstillfällen. Vi jobbar med intervjuer, och diskussioner på workshops där även rådgivare deltar. I en bred hållbarhetsutvärdering av varje gård kartläggs miljömässiga, sociala och ekonomiska aspekter.
I projektet ingår även en simulering av besättningen med verktyget SimHerd. Simuleringen bygger på data från kokontrollen och andra data från gården. Resultatet visar rekryteringsbehov, besättningsstruktur och skattat ekonomiskt resultat för gårdens nuvarande besättning i jämförelse med en renrasig besättning eller en besättning där alla kor är korsningskor.
Syfte och målsättning
Det övergripande målet för Re-Livestock är att förstå och stimulera tillämpningen av innovativa metoder för att öka djurproduktionens hållbarhet, anpassa djurproduktionen till klimatförändringar och minska utsläppen av växthusgaser. Vi studerar metoder och tekniker som ännu inte är standard men som redan används i praktiken, och som kan göra skillnad för djurproduktionens hållbarhet. Arbetet sker på olika nivåer, från djur och besättning till bransch och region.
Re-Livestock bygger på ett starkt samarbete med näringen och samlar forskare från drygt trettio organisationer i Europa. Re står för resilient i betydelsen en mindre sårbar produktion av mjölk och kött. Djuren (Livestock) i Re-Livestock är nötkreatur, grisar och får och gårdarna som ingår finns i åtta länder.
Fakta
Länkar
Re-Livestock: https://re-livestock.eu/
Verktyg förhållbarhetsutvärdering: https://mvarc.eu/tools/re-livestock-tool
SimHerd: https://simherd.com/
Mer om korsnings-kor
- Italienska studier av ProCross jämfört med holstein. Sammanfattning av L Rydhmer, november 2024. Länk: Mjölk- och köttproduktion med korsningskor jämfört med renrasiga holsteinkor | Externwebben SLU
- Bättre kor med korsning? Svensk studie av data från Kokontrollen Länk: Bättre kor med korsning? | Externwebben SLU