One Health-insatser för att förbättra livsmedelssäkerheten vid slakterier och traditionella marknader i Vietnam
Översikt
Medverkande
Mer relaterad forskning
Globala mål
- 1. Ingen fattigdom
- 2. Ingen hunger
- 3. Hälsa och välbefinnande
- 12. Hållbar konsumtion och produktion
Kort om projektet
Ett projekt som syftar till att ta fram vetenskapligt baserad kunskap om effekterna av riktade insatser längs värdekedjan för grisprodukter för att minska bördan av livsmedelsburna sjukdomar, utifrån ett One Health-perspektiv.
Bakgrund
Griskött är det mest konsumerade köttet i Vietnam, och 80 % produceras av småskaliga lantbrukare och säljs på traditionella marknader. Värdekedjan för produkter av griskött är fragmenterad och involverar många aktörer, såsom leverantörer av insatsvaror, producenter, handlare, slakterier, förädlingsföretag, grossister, detaljhandlare och konsumenter. Bristfällig tillämpning av regelverk kring livsmedelssäkerhet har lett till begränsat intresse för aktörer inom kedjan att införa rutiner för att förbättra livsmedelssäkerhet eller utveckla sina verksamheter.
Tidigare studier i Vietnam har visat höga nivåer av mikrobiell kontaminering vid slakterier och marknader, vilket till stor del beror på bristande efterlevnad av regler och rekommendationer, otillräcklig kunskap om livsmedelssäkerhet och dåliga hygienrutiner.
Syfte med projektet
Projektets syfte är att ta fram vetenskapligt baserad kunskap om effekterna av riktade insatser längs värdekedjan för grisprodukter för att minska bördan av livsmedelsburna sjukdomar, utifrån ett One Health-perspektiv.
Projektet undersöker olika faktorer som påverkar livsmedelssäkerhet och föreslår interventioner som kan stärka säker produktion av griskött. Med utgångspunkt från tidigare projekt testat olika interventioner som kan förbättra hygien vid slakt, tex:
- Istallation av metallgaller i små och medelstora slakterier för att undvika slakt på golvet
- Separering av rena och orena hanteringsytor
- samt att främja kunskapsbyggande inom slakterier.
Projektet undersöker möjligheter för långsiktiga beteendeförändringar som kan kopplas till efterfrågan av konsumenter, förbättrad marknadstillgång och informationsinsatser.
Projektet genomförs i Hanoi, Thai Nguyen, Thua Thien Hue, Can Tho och Dong Nai provinserna. Aktiviteter inom projektet fokusera på att förbättra hygienrutiner och infrastruktur i småskaliga slakterier, stärka kunskap om livsmedelssäkerhet och hygien på traditionella marknader samt analysera konsumentbeteenden och reaktioner på livsmedelssäkerhetsinsatser.
Samarbeten
Förutom deltagarna vid SLU ingår även följande i projektgruppen:
- Johanna Lindahl; Sveriges veterinärmedicinska anstalt
- Sinh Dang Xuan, International Livestock Research Institute (ILRI)
- Hung NguyenViet, ILRI
- Fred Unger, ILRI
- Trang Le Thi Huyen, ILRI/SLU