Närbild på tre små gula kycklingar.
FORSKNINGSPROJEKT

Sänkt råproteinnivå i kycklingfoder för minskad ammoniakavgång

Uppdaterad: maj 2025

Översikt

Start: november 2024 Slut: december 2027
Projektansvarig: Emma Ivarsson
Finansiär: Stiftelsen lantbruksforskning

Medverkande

Mer relaterad forskning

Kort om projektet

I detta projekt vill vi testa om det genom att öka inblandningen av exempelvis fett, fibrer och rena aminosyror är möjligt att sänka nuvarande råproteinnivå i vetebaserade kycklingfoder med bibehållen produktionsnivå och minskad ammoniakavgång.

Ammoniakavgång från fjäderfästallar är produktionens största miljöutmaning. En sänkt råproteinnivå i fodret anses som det bästa verktyg vi har för att minska kväveutsöndring och ammoniakavgång från fjäderfäproduktion. En lägre nivå av råprotein i fodret anses även vara en strategi som kan minska användandet av proteinråvaror så som importerat sojamjöl till förmån för en ökad användning av inhemska foderråvaror, vilket främjar den svenska proteinproduktionen. Idag optimeras svenska kycklingfoder både på optimala nivåer av totalt råprotein samt essentiella aminosyror. Råprotein bidrar med tillräcklig mängd kväve för att möjliggöra uppbyggnad av proteiner, men till skillnad från behovet av essentiella aminosyror är minimumbehovet av råprotein inte tydligt definierat.

En risk med låga råproteinnivåer i foder är att aminosyror som normalt sätt finns i tillräcklig omfattning blir begränsande, vilket då påverkar djurens produktion negativt. Under de senaste åren har dock tillgängligheten på renframställda aminosyror ökat. Möjligheten att tillsätta fler rena aminosyror i fodret och därmed balansera fodret på ett bättre sätt skulle potentiellt kunna minska risken med låga råproteinnivåer. Dock finns det fortfarande frågetecken kring hur upptag och utnyttjande av rena aminosyror sker i relation till naturliga proteinkällor och det finns bland annat farhågor att en hög inblandning av rena aminosyror minskar djurens foderintag och därmed även tillväxten. Idag fungerar det bättre med låga råproteinnivåer i majsbaserade foder än vetebaserade, dock är anledningen inte helt klargjord.

I detta projekt vill vi testa om det genom att öka inblandningen av exempelvis fett, fibrer och rena aminosyror är möjligt att sänka nuvarande råproteinnivå i vetebaserade kycklingfoder med bibehållen produktionsnivå och minskad ammoniakavgång. 

Projektgrupp:

Emma Ivarsson (projektansvarig), Theodoros Vasileiou (doktorand), Helena Wall, THV; Åsa Myrbeck, RISE, Maja Hoffer, Lantmännen Lantbruk

 

I vår forskningskatalog hittar du fler projekt