Flodmynningar
Resultatet från miljöövervakningen inom delprogrammet “flodmynningar” ska visa hur miljön mår i flodmynningarna av Sveriges största vattendrag. Det är även ett underlag vid beräkningar av ämnestransport från Sverige via vattendrag ut till haven.
Delprogrammet ger en årlig bild av miljötillståndet i Sveriges största vattendrag och ligger till grund för officiell statistik. Tillståndsbeskrivningen av vattendragen används för att följa upp miljökvalitetsmål och internationell rapportering såsom belastningsberäkningar till Helsingforskonventionen (HELCOM).
Beräkningarna från delprogrammet flodmynningar är ett viktigt redskap för arbetet med åtgärder för att minska belastningen på havet och för att bedöma hotbilder.
Provtagningen
I delprogrammet tas vattenkemiska prover månatligen.
Omfattning av delprogrammet
Undersökningarna i delprogrammet flodmynningar omfattar de 47 större vattendragen som rinner i Sverige ut till antingen Östersjön eller Västerhavet. Det finns en mätstation per vattendrag. Vattendragen har ett avrinningsområde som varierar i storlek från cirka 100 till 48 000km2.
Flodmynningar skiljer sig från det närbesläktade delprogrammet “trendstationer vattendrag” med sin inriktning på vattenkemi, medan man inom trendstationer vattendrag gör både vattenkemiska och biologiska provtagningar. Delprogrammet flodmynningar är också inriktade på större vattendrag än de i trendstationer vattendrag.
Delprogrammets historik
Flodmynningsprogrammet startade på 1960-talet och många av stationerna har haft obrutna mätserier sedan dess. Långa tidsserier har särskilt stort värde för uppföljning av effekter av klimatförändringar och för att kunna göra prognoser för framtida förändringar.
Ansvarsfördelning av delprogrammet
Institutionen för vatten och miljö är utförare av programmet. Vi är också värdar för den data som genereras. Flodmynningar är ett delprogram inom miljöövervakningens programområde Sötvatten och finansieras av Havs- och vattenmyndigheten.
Länkar
Kontakt
-
Person
-
PersonLars Sonesten, prefekt, forskareAvdelningen för geokemi och hydrologi