En kvinna med kundkorg i en matvarubutik, foto.
Foto: Shutterstock
till

Kostråd i praktiken: Så skapar vi matvanor som håller

I våras presenterades de nya svenska kostråden. Men vad är det som styr människors matval och hur skapar vi matvanor för hälsosam och hållbar mat?

Datum: 15 oktober 2025

Tid: 10:00 - 12:00

Arrangör: SLU Future Food

Plats: Online

Maten vi äter är ett personligt val – men ändå inte, för mat är kultur och gemenskap. Det vi väljer, och väljer bort, styrs av normer, värderingar, traditioner, livsstil, kunskap, intressen, ekonomi, de matmiljöer vi rör oss i och av de marknadsföringskampanjer som ständigt omger oss.

För att uppnå samhällets uppsatta hälso-, miljö- och klimatmål måste matvalen bli mer hälsosamma och livsmedelssystemen mer hållbara. Det måste vara lätt, bekvämt, prisvärt och gott att äta hälsosam och hållbar mat. Livsmedelssystemets alla aktörer, såväl producenter och livsmedelsföretag som dagligvaruhandeln, restauratörer och det offentliga, har här ett ansvar. Det är viktigt att förstå individernas drivkrafter och utifrån det skapa förutsättningar för att matvanorna kan ändras. Kostråd fungerar helt enkelt inte om man inte tar hänsyn till matkulturen.

SLU Future Food publicerade i maj 2025 policy briefen Kostråd i praktiken – så skapar vi matvanor som håller. Policy briefen baseras på en systematisk sammanställning av faktorer som förklarar konsumenters matval, publicerat i rapporten Därför äter vi som vi gör: En kunskapsöversikt om matval (SLU Future Food Reports #28)

Vid det här webbinariet presenteras policy briefen och dess insikter och rekommendationer närmare av författarna, kompletterat med perspektiv från Livsmedelsverket och en kommunal måltidsverksamhet.

 

Anmäl dig här

Vill du prenumerera på nyhetsbrev från SLU Future Food?

Behandling av personuppgifter 

SLU behandlar personuppgifter enligt dataskyddsförordningen (GDPR) i samband med att du fyller i detta formulär.   

Vi samlar in uppgifterna för att hantera din registrering till evenemangsinbjudningar och för att kunna skicka nyhetsbrev till dig. Det gör vi utifrån den rättsliga grunden allmänt intresse. Om du har några frågor om denna behandling kontakta futurefood@slu.se.

SLU behandlar och sparar också dina uppgifter enligt arkivlagen och offentlighets- och sekretesslagen. På www.slu.se/personuppgifter kan du läsa mer om SLU:s personuppgiftsbehandlingar och dina rättigheter.  

Mer från SLU om matval

Kostråd i praktiken – så skapar vi matvanor som håller. Policy brief från SLU Future Food, 2025

Därför äter vi som vi gör: En kunskapsöversikt om matval. SLU Future Food Reports #28

Så kan styrmedel påverka människors matvanor (nyhet från SLU, aug 2025)

Styrmedel för hållbar matkonsumtion - en kunskapsöversikt och vägar framåt. SLU Future Food Reports #14

Styrmedel för hållbar matkonsumtion. Policy brief från SLU Future Food, 2021

Program

Välkommen
Pernilla Johnsson, tf programchef SLU Future Food

Inledning
Maria Jacobsen, SLU, moderator

Presentation av policy briefen Kostråd i praktiken
Fredrik Fernqvist, SLU; Sara Spendrup, SLU; Richard Tellström, SLU Future Food

Livsmedelsverkets kostråd i relation till policy briefen
Åsa Brugård Konde, Livsmedelsverket

Ett kommunalt perspektiv
Emma Frick, verksamhetsutvecklare måltid, Hässleholms kommun

Panelsamtal

Diskussion och frågor

Avslutning

@ Kontakt