
Nu kan du bidra till Rödlista 2025
I dag publicerar SLU Artdatabanken de preliminära bedömningarna av Rödlista 2025. Fram tills att den nya rödlistan publiceras gäller "Rödlistade arter i Sverige 2020".
Arbetet med 2025 års rödlista pågår nu för fullt med sikte på publicering i april 2026. SLU Artdatabanken bedömer tillståndet och trenderna för Sveriges arter utifrån befintlig information och med hjälp av ett hundratal artexperter. Genom att publicera de preliminära bedömningarna vill SLU Artdatabanken ge alla som har kompletterande data eller kunskaper möjlighet att bidra.
De preliminära bedömningarna kommer att ligga ute till och med den 15 september. När perioden är slut kommer bidragen att beaktas. En anonymiserad sammanställning av bidragen kommer att publiceras på SLU Artdatabankens webbplats.
Till de preliminära bedömningarna
Rödlistning
Den svenska rödlistan är en sammanställning över enskilda arters utdöenderisk. Bedömningarna görs utifrån kriterier som utvecklats av den internationella naturvårdsunionen (IUCN). Rödlistan har ingen formell juridisk status, men används inom naturvårdsarbetet som ett av flera underlag vid prioritering av naturvårdsåtgärder eller i arbetet med skyddade områden.
Länkar
- För att bättre förstå bedömningarna kan det vara till hjälp att ta del av Manual och riktlinjer för rödlistning i Sverige 2025.
- Mer om kriterier och kategorier
- Mer om rödlistning
- Sammanfattning Röstlista 2020
- Ladda ner Rödlista 2020
- Ladda ner rapporten Tillstånd och trender för arter och deras livsmiljöer– rödlistade arter i Sverige 2020
Kontakt
-
PersonEddie von Wachenfeldt, chefSLU Artdatabanken Akvatiska ekosystem
-
PersonWenche Eide, biträdande chefSLU Artdatabanken Terrestra ekosystem 2