
SLU i spetsen för framtidens fiskfoder
Framtidens odlade regnbåge finns nu på marknaden. Fisken har fått ett foder där soja och fiskmjöl, som brukar användas, har ersatts av musslor, insekter och svampprotein. Bakom satsningen står Sveriges lantbruksuniversitet (SLU), Axfoundation och 25 aktörer från hela livsmedelskedjan.
Framtidens odlade regnbåge finns nu på marknaden. Fisken, som producerats i Älvdalen, har matats med ett foder som satts samman med cirkulära lösningar i fokus. Bland ingredienserna finns musslor från Östersjön, insekter och svampprotein (mykoprotein) vilka tillsammans ersätter fiskmjöl och soja och därmed minskar trycket på världens fiskbestånd och bidrar till att skydda den biologiska mångfalden.
Satsningen utgör ett av delmålen inom projektet Framtidens foder för fågel, fisk och fläsk, 5F – ett innovationsprojekt med 25 partners från hela livsmedelskedjan. Projektet fokuserar på att minska miljöbelastningen genom att använda cirkulärt producerade foderråvaror. Arbetet omfattar hela kedjan, från utveckling av enskilda råvaror för olika djurslag till det färdiga livsmedlet som når konsumenten. SLU-forskare arbetar bland annat med utvärderingar av ingående foderråvaror, t.ex. vad de innehåller, hur väl fisken kan nyttja dem och hur råvarorna påverkas av processtekniska förändringar.
Det fiskfoder som satts ihop inom projektet är ett exempel på hur framtidens foder kan se ut. Projektet vill lyfta fram cirkulära lösningar där restprodukter från en produktion kan användas som insatsmedel i en annan produktion. Ett exempel är insekter som fötts upp på restströmmar från livsmedelsindustrin.
Blåmusslor från Östersjön utgör en annan viktig komponent i fodret till regnbågen. Musslorna bidrar till minskad övergödning och har en fördelaktig näringsprofil för fisken. Svampbiomassa är en intressant ingrediens för framtidens foder, då det går att odla ett fullvärdigt protein från skogsindustrins restflöden.
Tidigare har ett liknande projekt genomförts men då i mindre skala. Nu sker ett stort samarbete med partners som byggt upp processerna för de ingående foderråvarorna. Ett övergripande mål är att möjliggöra vidare produktion av råvaror och i förlängningen foder även efter projektets slut. Efterfrågan finns hos handelsled och konsument men det finns även utmaningar med regelverk, tillgänglighet och prisbild. Ett exempel på det är att dagens regelverk är uppbyggda för linjära processer varför cirkulära lösningar är svåra att genomföra rent praktiskt. I projektet arbetar vi även med att synliggöra och belysa dessa regelmässiga hinder.
Vill du smaka fisken? Den säljs i utvalda butiker inom Hemköp och Urban Deli, samt till food service via Fiskhallen Sorunda och Martin & Servera under hösten. Även råvara från gris, kyckling och ägg från projektet väntas nå konsument under 2025/2026.
Projektet delfinansieras av Vinnova.
Läs mer
Pressmeddelande från Axfoundation om framtidens fisk
Läs mer om projektet Framtidens foder för fågel, fisk och fläsk
Kontakt
Hanna Carlberg, hanna.carlberg@slu.se, 070-694 48 08, CV-sida
Pressbild
(Får publiceras fritt i anslutning till artiklar om detta pressmeddelande. Klicka för högupplöst foto. Fotograf ska anges.)
Bild på Älvdalslax i en varukorg med lite andra varor (högupplöst bild). Foto: Tomas Ärlemo.
Bild på anläggningen och fiskodlingen vid Älvdalslax (högupplöst bild) (Foto: Älvdalslax).

Kontakt
-
Person
-
Person