Två kvinnor och tre män står framför ett fönster inomhus. Kvinnan i mitten håller upp en liten glasflaska med mjölk. Foto.
Hållbar mjölkproduktion står i centrum för en av årets två forskargrupper inom Interdisciplinary Academy (IDA). Från vänster till höger: Brian Kuns, Johan Karlsson, Lisa Ekman, Nina Lind Ranneberg och Thomas Slijper.

Nya vägar till hållbar mjölk genom tvärvetenskap

Nyhet publicerad:  2025-11-14

Hur kan svensk mjölkproduktion bli mer hållbar – för klimatet, marken och djuren? Ett nytt tvärvetenskapligt forskningsprojekt vid SLU utforskar om agroekologi kan vara vägen mot mer motståndskraftiga och rättvisa livsmedelssystem.

Livsmedelssystemen vi har idag bidrar till flera stora utmaningar, från klimatutsläpp och förlust av biologisk mångfald till utarmade jordar och ojämlik tillgång till resurser. För att skapa ett mer hållbart system behöver vi förändra både hur maten produceras och hur vi konsumerar den. 

Agroekologi i Sverige?

Idag diskuterar vi flitigt vad ett hållbart lantbruk egentligen är och uppfattningarna om vad hållbarhet betyder går ofta isär. Agroekologi är ett begrepp som har seglat upp på senare år som ett alternativ till industriellt, storskaligt jordbruk. Frågan är hur agroekologi kan anpassas till svenska förhållanden och samtidigt förena effektiv produktion med rättvisa och robusta livsmedelssystem.

Det ska en grupp forskare från SLU från olika discipliner undersöka i ett nytt, tvärvetenskapligt forskningsprojekt inom Interdisciplinary Academy (IDA). IDA är en tvärvetenskaplig satsning som stärker den tvärvetenskapliga kompetensen vid hela SLU. Gruppen kommer under åtta månaders tid att fokusera på den svenska mejerisektorn, en central del av landets livsmedelsförsörjning.

– Vi sökte till IDA eftersom vi alla är ganska nyfikna och öppna som forskare, jag tycker personligen att det är väldigt spännande att vi kommer från olika perspektiv och med olika erfarenheter och får jobba med samma fråga. Det vidgar ens egna perspektiv och gör förhoppningsvis forskningen mer relevant, berättar Lisa Ekman, som idag är gruppens talesperson.

Betande kor på grön äng. Foto.
Kor i agroekologiska system hjälper till att skapa friska marker och biologisk mångfald genom sitt bete. Foto: Jenny Svennås-Gillner, SLU.

Positiva forskare, sugna på tvärvetenskap

Lisa Ekman arbetar som forskare vid enheten för veterinärmedicinsk epidemiologi och har sitt forskningsfokus på forskning om mjölkkor, hållbar livsmedelsproduktion och djurvälfärd.

– I början var vi några stycken som kände till IDA och hade en önskan om att utvecklas mer inom tvärvetenskaplig forskning. Vi började med att formulera forskningsfrågan och identifierade forskare som vi såg skulle kunna bidra till det. Vissa av dem kände vi lite grann, andra hade vi snarare hört talas om genom deras arbete. Alla tillfrågade var positiva till projektet, som tur var!

Gruppen kom till slut att bestå av, förutom Lisa, Johan Karlsson från institutionen för energi och teknik, Brian Kuns från institutionen för stad och land samt Thomas Slijper och Nina Lind Ranneberg, båda från institutionen för ekonomi.

Är agroekologi vägen framåt för hållbarhet?

Begreppet agroekologi innebär att jordbruk bedrivs mer i samklang med de naturliga ekosystemen, att produktionen ska utnyttja ekosystemtjänster och lokala resurser utan att utarma dem. 

– Vi har alla arbetat med forskning kring mjölkproduktion tidigare, dock inom olika områden. I det här projektet kommer vi att titta närmare på begreppet agroekologi i förhållande till svensk mjölkproduktion och undersöka om det kan vara ett begrepp som kan underlätta omställningen till mer hållbara produktionsmetoder, säger Lisa.

Gräset ligger i strängar på nyslagen vall. Foto.
När vallen slås återförs växtmaterial som bygger upp kol och näring i jorden. Foto: Jenny Svennås-Gillner, SLU.

Gruppen kommer att göra en litteraturgenomgång och undersöka begreppet agroekologi samt kartlägga olika produktionsmetoder som kan innefattas i begreppet. De kommer även titta på hur agroekologi kan jämföras med olika regelverk och andra produktionssätt som ekologiskt eller regenerativt (där man bygger upp naturens system samtidigt som man producerar mat).

– Vi kommer också besöka en gård och prata med mjölkproducenter om hur de ser på hållbar mjölkproduktion i framtiden. Ett mål med IDA-projektet är att skriva ihop en gemensam ansökan till ett större forskningsprojekt.

“En fantastisk möjlighet att utvecklas”

Gruppen hoppas på att öka förståelsen för själva forskningsfrågan och begrepp som agroekologi och hållbar mjölkproduktion. Men också, kanske minst lika viktigt, hur de som forskare från helt olika discipliner och områden jobbar och tänker kring metoder och angreppssätt för att komma framåt i projektet.

– IDA ger en fantastisk möjlighet att få använda sin tid för att faktiskt utveckla sin egen kunskap. Både inom tvärvetenskapliga forskningsmetoder och inom mer specifika områden – i det här fallet agroekologi. Vi ser alla fram emot att förbättra vår kompetens inom tvärvetenskapliga arbetssätt men också att få tid till att verkligen gräva ner sig i en ny fråga och skriva en riktigt bra forskningsansökan, avslutar Lisa.

Text: Cajsa Lithell

Interdisciplinary Academy (IDA)

Interdisciplinary Academy (IDA) vid SLU inrättades 2022 av NJ-fakulteten och SLU Future Food, med syftet att bygga upp en långsiktig organisation för utveckling av tvärvetenskaplig forskning vid SLU. Under 2025 och 2026 drivs IDA av SLU Future Food tillsammans med SLU Urban Futures. Målsättningen är att IDA ska leda till att öka intresset för tvärvetenskapligt forskningsarbete vid SLU, stärka förmågan att bearbeta forskningsfrågor ur ett tvärdisciplinärt perspektiv samt underlätta för samarbeten mellan SLU:s olika institutioner inom ramen för satsningar på tvärvetenskap. Utvecklingen av IDA sker i dialog med SLU:s övriga framtidsplattformar och SLU Global. 

Läs mer på www.slu.se/ida

SLU Future Food är en plattform som stimulerar och utvecklar tvärdisciplinär forskning och samverkan för ekonomiskt, ekologiskt och socialt hållbara livsmedelssystem.

SLU Urban Futures är en strategisk plattform som utvecklar och stärker tvärvetenskaplig forskning, utbildning och samverkan inom hållbar stadsutveckling.

Vad menar vi med tvärvetenskaplig forskning?

Med mång- och tvärvetenskaplig forskning menar SLU Future Food forskning som innefattar teori, metod eller forskningsansatser från mer än en vetenskaplig disciplin eller vetenskapligt område. I mångvetenskaplig (multidisciplinär) forskning används dessa teorier, metoder eller ansatser sida vid sida, och i tvärvetenskaplig forskning i bemärkelsen interdisciplinär integreras dessa i åtminstone viss utsträckning. Tvärvetenskap i bemärkelsen transdisciplinär inkluderar även annan kunskap än akademisk kunskap, exempelvis praktisk kunskap eller erfarenhetsbaserad kunskap.

Läs mer om tvärvetenskap vid SLU