Epoks publikationer

Epoks publikationer handlar om ekologiskt och uthålligt lantbruk ur olika perspektiv. Publikationslistan innehåller bland annat kunskapssynteser, rapporter, faktablad och broschyrer.

Innehåll

Synteser och rapporter

Kunskapssynteser och rapporter sammanställda av forskare utifrån befintlig kunskap inom ekologiskt lantbruk.

Faktablad och broschyrer

Epoks faktablad och broschyrer kan vara kortfattade versioner eller utvalda delar av kunskapssynteser, sammanfattningar från ekofakta.se, rapporter från seminarier och workshops med mera.

Övriga publikationer

Här publiceras sammanställningar från workshops, verksamhetspresentationer och andra typer av publikationer.
Senaste publikationerna
Framsida av faktablad om markbördighet, jord i bakgrunden.
Faktablad

Markbördighet och ekologisk produktion

Den biologiska aktiviteten är genomgående större i ekologiska än i konventionella jordar, med fler mikroorganismer och fler djur i marken. Det beror på mer varierade växtföljder med fler grödor, högre andel baljväxter och att mer organiskt material förs tillbaka till jorden. Även daggmaskar kan gynnas av ekologisk produktion och särskilt av den organiska gödseln. Det här faktabladet sammanfattar avsnittet om markbördighet och ekologisk produktion från ekofakta.se.

Fyra kvigor i en hage. Foto.
Rapport

Beredskap inom ekologisk livsmedelsproduktion

I denna rapport har vi samlat verksamhetens anknutna forskare för att sammanställa befintlig kunskap och identifiera kunskapsluckor kring livsmedelsberedskap associerat med ekologisk produktion. Syftet med rapporten är att identifiera styrkor och svagheter inom ekologisk livsmedelsproduktion i händelse av olika krisscenarier, samt hur produktionsinriktningen kan bidra till att stärka Sveriges livsmedelsberedskap.

Närbild på gröna klöverblad. Foto.
Policy Brief

Ekologisk produktion som del av svensk livsmedelsberedskap

Sammanfattning och rekommendationer utifrån rapporten ”Beredskap inom ekologisk livsmedelsproduktion” Rekommendationerna i policy briefen kan sammanfattas i tre punkter: 1. Stöd och stimulans för ekologisk produktion som en del av ett diversifierat svenskt lantbruk med hög självförsörjningsgrad 2. Stärk den inhemska produktionen av insatsvaror till det ekologiska lantbruket samt stimulera lokal och regional livsmedelsförädling 3. Satsa på forskning och utveckling inom ekologisk produktion och marknad

Närbild på gulaktiga spannmålsfrön. Foto.
Faktablad

Produktion och användning av egenodlat spannmålsutsäde

Ett bra utsäde är en förutsättning för en lyckad spannmålsodling. Utsädet bör ha god grobarhet, vara friskt samt ha minsta möjliga inblandning av annat frö. Rensning och kvalitetstestning är betydelsefullt för att uppnå detta, men grunden läggs genom att ha kontroll över odlingsförhållanden, tröskning, torkning och lagring. I det här faktabladet ges råd främst riktat till ekologiska spannmålsodlare, men de flesta råden gäller dock oavsett odlingsinriktning.

En person vallar ett antal svarta och vita kor i en hage. Foto.
Faktablad

Regenerativt bete – Vad? Hur? Varför?

Under senare år har användningen av begreppet regenerativt lantbruk ökat kraftigt både inom akademisk litteratur och av organisationer i jordbrukssektorn och livsmedelsindustrin. Det saknas dock en enhetlig definition av regenerativt lantbruk. Det är också oklart om regenerativt lantbruk främst handlar om produktionsmetoder eller istället mål med produktionen. Den här litteratursammanställningen syftar till att på ett tillgängligt sätt beskriva principerna, metoderna och målen med regenerativt bete.

Tomatkvist med skador efter pyralider, skrumpna blad.
Faktablad

Pyralidrester i ekologiskt certiferade växtnäringsprodukter

Missväxt i ekologiska grönsaksodlingar uppmärksammades i fera av de nordiska länderna under odlingssäsongen 2019, med fortsatta problem efterföljande år. Källan till problemen visade sig vara rester av bekämpningsmedel med de verksamma ämnena pyralider i ekologiskt certiferade odlingssubstrat och växtnäringsprodukter. Detta faktablad ger en kort sammanställning över pyraliders verkan på växter och hur problem med dessa kunnat uppstå i ekologisk odling.