Faktablad och broschyrer

Epoks faktablad och broschyrer kan vara kortfattade versioner eller utvalda delar av kunskapssynteser, sammanfattningar från ekofakta.se, rapporter från seminarier och workshops med mera.

Senaste faktabladen
  • Ekologiskt, regenerativt, agroekologi – Under senare år har flera termer för olika odlingssystem ökat i popularitet inom lantbruket, i media och i livsmedelsföretags marknadsföring. Här presenteras kort ekologiskt lantbruk, agroekologi, bevarandejordbruk, permakultur, regenerativt lantbruk och skogsjordbruk samt hur de olika odlingsformerna hänger ihop och liknar eller skiljer sig från varandra. Texten nedan är ett utdrag från ekofakta.se.
  • Fakta och råd om biostimulanter – Detta faktablad ger – utifrån två stora internationella studier och några svenska fältförsök med biostimulanter som genomförts de senaste åren – korta fakta och råd om användning av biostimulanter i svensk jordbruks- och trädgårdsodling.
  • Närproducerat och/eller ekologiskt – vad ska vi välja? – Ett faktablad som kortfattat diskuterar hur man kan tänka i valet mellan lokalproducerat och/eller ekologiskt. En fråga som det inte finns några enkla svar på men där detta faktablad kan ge lite hjälp på traven.
  • Rotogräsens När Var Hur – En guide till icke-kemisk bekämpning av perenna ogräs
    Växtskyddsmedel i ekologisk produktion – I en rapport från EPOK beskrivs vilka växtskyddsmedel och metoder som används i ekologisk produktion och vilka risker de har för hälsa och miljö. Här har vi sammanställt de viktigaste slutsatserna från rapporten.
  • Ekologiskt – bäst i alla lägen? – Kortfattat vetande om ekomat, hälsa och miljö.
  • Är ekologisk mat mer hälsosam? – Faktablad utifrån kunskapssyntesen ORGANIC FOOD –food quality and potential health effects. A review of current knowledge, and a discussion of uncertainties, om hälso- och kvalitetsaspekter av ekologisk mat.
  • Nästa steg för ekologiskt lantbruk – Eko 3.0 – Hur kan ekologisk produktion och konsumtion utvecklas för att bättre svara mot framtidens stora globala utmaningar? Den nya skriften bygger på broschyren "Organic 3.0 for truly sustainable farming & consumption" som tagits fram av IFOAM, internationell paraplyorganisation för ekologiskt lantbruk, kompletterat med reflektioner kring vad Eko 3.0 kan innebära för svenska förhållanden.
  • Förstärkt växtskydd med blommande växter – i grönsaks- och fruktodling – Rapport som sammanfattar aktuell forskning på metoder som förbättrar biologisk bekämpning genom att gynna olika skadegörares naturliga
    fiender. 
  • Proteinfoder till mjölkkor – Mjölkkor har stort behov av tillförsel av protein av god kvalitet, framförallt under de första månaderna efter kalvningen när de producerar som mest mjölk. I faktabladet "Proteinfoder till mjölkkor", som tidigare Epok-anknutna forskaren Birgitta Johansson varit huvudförfattare till, redovisas de senaste rönen om hur närproducerade proteinfodermedel fungerar till mjölkkor.
  • Klok antibiotikaanvändning till våra lantbruksdjur – Hösten 2015 samlade EPOK under ledning av Stefan Gunnarsson, universitetslektor i
    uthållig djurproduktion i stora besättningar och tidigare medarbetare vid EPOK, ett antal experter inom antibiotikaresistens, smittskydd och ekologisk djurhållning för en workshop på KSLA i Stockholm. Denna skrift är en faktasammanställning från denna workshop.
  • Borgeby 2017 faktablad – Vid Borgeby fältdagar 2017 stod EPOK i Ekotältet. Där delade vi ut ett antal faktablad baserade på ett antal färska studier, relevanta för lantbrukare och rådgivare inom ekologisk produktion.
  • Myllad flytgödsel i vall sparar kväve– Eva Salomon,  Lena Rodhe & Maria Wivstad. "Nötflytgödsel tas tillvara på bästa sätt i vallodling om gödslingsstrategin är anpassad efter grödans näringsbehov, är ekonomisk och miljövänlig samt ger stor skörd och ett bra kväveutbyte."
  • Gynna nyttiga insekter med blommande växter – Ulf Nilsson & Karin Ullvén, 2014. "En nyckel till att skapa bättre livsmiljö för de naturliga fienderna är att öka mångfalden av olika växter i och omkring fälten."
  • Varför köpa ekologisk mat? Får vi det vi förväntar oss? – Ruben Hoffmann, Maria Wivstad, Axel Mie, Anna Wallenbeck & Karin Ullvén, 2014. En tolvsidig broschyr utifrån en längre kunskapssyntes om konsumtion av ekologisk mat.
  • Ekologisk produktion med minskad klimatpåverkan – Elin Röös, Cecilia Sundberg, Eva Salomon och Maria Wivstad, 2014. En kortversion av syntesrapporten "Ekologisk produktion och klimatpåverkan". Finns också på engelska.
  • Rötrest från biogasproduktion – värdefull växtnäring 
  • Utevistelse – Nötkreatur Fakta från seminariet "Det är inne att vara ute", redaktör: Birgitta Johansson, EPOK 2013.
  • Utevistelse – Gris Fakta från seminariet "Det är inne att vara ute", redaktör: Anna Wallenbeck, EPOK 2013.
  • Utevistelse – Fjäderfä Fakta från seminariet "Det är inne att vara ute", redaktör: Stefan Gunnarsson, EPOK 2013.
  • Mer biologisk mångfald på ekologiska gårdar? – Camilla Winqvist 2012.  Sammanfattar kunskapssyntesen "Ekologiskt lantbruk, biologisk mångfald och ekosystemtjänster"Finns också på engelska.
  • EPOK prioriterar växtskyddfrågor Ulf Nilsson beskriver hur han för EPOK:s räkning har gjort för att prioritera arbetet med växtskydd i ekologisk produktion.
  • Mjölk och rent vatten – Hur ska vi producera och samtidigt minska övergödningen? Maria Wivstad, Eva Salomon och Helena Aronsson, 2010