Synteser och rapporter

Kunskapssynteser och rapporter sammanställs av forskare utifrån befintlig kunskap inom ekologiskt lantbruk och de svenska miljömålen. Ämnesområden är till exempel växtnäring, bekämpningsmedel, djurhälsa, energianvändning, och biologisk mångfald. Vissa synteser finns i kortare versioner och sammanfattade i faktablad. Länkar till dessa finns längst ner på sidan.

Synteser

Habitat manipulation – as a pest management tool in vegetable and fruit cropping systems, with the focus on insects and mites. Kunskapssammanställning som innehåller resultat från aktuell forskning om olika metoder för att förbättra biologisk bekämpning genom att gynna olika skadegörares naturliga fiender.

ORGANIC FOOD – food quality and potential health effects – Axel Mie och Maria Wivstad 2015.

Why do (don’t) we buy organic food? – Ruben Hoffman och Maria Wivstad 2015

Rötrest från biogasanläggningar – återföring av växtnäring i ekologisk produktion Eva Salomon och Maria Wivstad 2013

Ekologisk produktion och klimatpåverkan – En sammanställning av kunskapsläge och framtida forskningsbehov Elin Röös, Cecilia Sundberg, Eva Salomon och Maria Wivstad 2013

Ekologiskt lantbruk, biologisk mångfald och ekosystemtjänster – Camilla Winqvist 2013. 

Foder till grisar i ekologisk produktion – Anna Wallenbeck 2012.


Kortversioner av synteser

Är ekologisk mat mer hälsosam? – Sammanfattande faktablad på svenska av syntesen ORGANIC FOOD – food quality and potential health effects

Varför köpa ekologisk mat? Får vi det vi förväntar oss? –  En tolvsidig broschyr på svenska utifrån syntesen Why do (don't) we buy organic food and do we get what we bargain for?

Ekologisk produktion med minskad klimatpåverkan – En kortversion av syntesrapporten Ekologisk produktion och klimatpåverkan. Finns också på engelska. 

Mer biologisk mångfald på ekologiska gårdar? – Camilla Winqvist 2012.  Sammanfattar kunskapssyntesen "Ekologiskt lantbruk, biologisk mångfald och ekosystemtjänster"Finns också på engelska.