Synteser och rapporter

Kunskapssynteser och rapporter sammanställs av forskare utifrån befintlig kunskap inom ekologiskt lantbruk och de svenska miljömålen. Ämnesområden är till exempel växtnäring, bekämpningsmedel, djurhälsa, energianvändning, och biologisk mångfald. Vissa synteser finns i kortare versioner och sammanfattade i faktablad. Länkar till dessa finns längst ner på sidan.

Fyra kvigor i en hage. Foto.
Rapport

Beredskap inom ekologisk livsmedelsproduktion

I denna rapport har vi samlat verksamhetens anknutna forskare för att sammanställa befintlig kunskap och identifiera kunskapsluckor kring livsmedelsberedskap associerat med ekologisk produktion. Syftet med rapporten är att identifiera styrkor och svagheter inom ekologisk livsmedelsproduktion i händelse av olika krisscenarier, samt hur produktionsinriktningen kan bidra till att stärka Sveriges livsmedelsberedskap.

Foto av en sugga som sitter i lerpöl och tittar in i kameran.
Kunskapssyntes

Djurvälfärd i ekologisk produktion - vad vet vi idag?

Den här kunskapsöversikten sammanställer forskningsresultat för att undersöka hur djurvälfärden i ekologisk produktion är och hur det kan skilja sig från konventionell produktion. Eftersom djurvälfärd är ett komplext område finns det inga enkla svar, men här sammanställs resultaten med avseende på några av de viktigaste parametrarna hos våra vanligaste produktionsdjur. Vägen framåt för ekologisk produktion diskuteras i ett sista kapitel.

Foto av en röd lada med KRAV:s gröna logotyp på väggen.
Rapport

Hur påverkar coronasituationen ekologiska livsmedelsaktörer?

Hur resilient är det ekologiska lantbruket? Vilka för- och nackdelar jämfört med det konventionella lantbruket har det ekologiska lantbruket vad gäller resiliens och på vilka sätt kan ekologisk produktion bidra till Sveriges livsmedelsförsörjning vid externa kriser? I denna rapport ges en bild av hur aktörer inom ekologisk produktion har påverkades under pandemin.

Närbild av händer fulla med jordgubbar, foto.
Rapport

Höjd avkastning i ekoproduktionen – vilka värden måste värnas?

Att öka avkastningen från den ekologiska produktionen skulle kunna vara ett sätt att tillgodose ökad efterfrågan på mat, samtidigt som negativ miljöpåverkan per producerad vara minskar. Det finns dock målkonflikter med ökad avkastning som behöver hanteras. I en ny skrift från Epok redogörs för tänkbara positiva och negativa konsekvenser av olika sätt att öka avkastningen för såväl ekologisk växtodling som djurhållning.

Mjölkkor i öppen ladugård äter ensilage.
Kunskapssyntes

Utfodring i ekologisk mjölkproduktion

I denna kunskapssammanställning sammanfattas nuvarande kunskapsläge om utfodring i ekologisk mjölkproduktion. Fokus ligger på utfodring av kon och kalven, både under stall- och betesperioden samt på några olika utfodringsstrategier som är lämpliga. Syftet med syntesen har varit att diskutera möjliga utvecklingsvägar för ekologisk KRAV-certifierad mjölkproduktion, baserat på nyare forskning samt på erfarenheter från praktiken.

Foto av ett rött äpple med svart skorv på skalet.
Rapport

Växtskyddsmedel i ekologisk produktion – användning och risker

Denna rapport beskriver vilka växtskyddsmedel som används i ekologisk produktion och vilka risker de har för hälsa och miljö. Förebyggande åtgärder dominerar och användningen av växtskyddsmedel är begränsad. Främst biologiska växtskyddsmedel används och utöver det ett fåtal kemiska växtskyddsmedel, de flesta med låg risk för hälsa och miljö

Synteser

Habitat manipulation – as a pest management tool in vegetable and fruit cropping systems, with the focus on insects and mites. Kunskapssammanställning som innehåller resultat från aktuell forskning om olika metoder för att förbättra biologisk bekämpning genom att gynna olika skadegörares naturliga fiender.

ORGANIC FOOD – food quality and potential health effects – Axel Mie och Maria Wivstad 2015.

Why do (don’t) we buy organic food? – Ruben Hoffman och Maria Wivstad 2015

Rötrest från biogasanläggningar – återföring av växtnäring i ekologisk produktion Eva Salomon och Maria Wivstad 2013

Ekologisk produktion och klimatpåverkan – En sammanställning av kunskapsläge och framtida forskningsbehov Elin Röös, Cecilia Sundberg, Eva Salomon och Maria Wivstad 2013

Ekologiskt lantbruk, biologisk mångfald och ekosystemtjänster – Camilla Winqvist 2013. 

Foder till grisar i ekologisk produktion – Anna Wallenbeck 2012.


Kortversioner av synteser

Är ekologisk mat mer hälsosam? – Sammanfattande faktablad på svenska av syntesen ORGANIC FOOD – food quality and potential health effects

Varför köpa ekologisk mat? Får vi det vi förväntar oss? –  En tolvsidig broschyr på svenska utifrån syntesen Why do (don't) we buy organic food and do we get what we bargain for?

Ekologisk produktion med minskad klimatpåverkan – En kortversion av syntesrapporten Ekologisk produktion och klimatpåverkan. Finns också på engelska. 

Mer biologisk mångfald på ekologiska gårdar? – Camilla Winqvist 2012.  Sammanfattar kunskapssyntesen "Ekologiskt lantbruk, biologisk mångfald och ekosystemtjänster"Finns också på engelska.