
Beredskap inom ekologisk livsmedelsproduktion
I denna rapport har vi samlat verksamhetens anknutna forskare för att sammanställa befintlig kunskap och identifiera kunskapsluckor kring livsmedelsberedskap associerat med ekologisk produktion. Syftet med rapporten är att identifiera styrkor och svagheter inom ekologisk livsmedelsproduktion i händelse av olika krisscenarier, samt hur produktionsinriktningen kan bidra till att stärka Sveriges livsmedelsberedskap.

Djurvälfärd i ekologisk produktion - vad vet vi idag?
Den här kunskapsöversikten sammanställer forskningsresultat för att undersöka hur djurvälfärden i ekologisk produktion är och hur det kan skilja sig från konventionell produktion. Eftersom djurvälfärd är ett komplext område finns det inga enkla svar, men här sammanställs resultaten med avseende på några av de viktigaste parametrarna hos våra vanligaste produktionsdjur. Vägen framåt för ekologisk produktion diskuteras i ett sista kapitel.

Hur påverkar coronasituationen ekologiska livsmedelsaktörer?
Hur resilient är det ekologiska lantbruket? Vilka för- och nackdelar jämfört med det konventionella lantbruket har det ekologiska lantbruket vad gäller resiliens och på vilka sätt kan ekologisk produktion bidra till Sveriges livsmedelsförsörjning vid externa kriser? I denna rapport ges en bild av hur aktörer inom ekologisk produktion har påverkades under pandemin.

Höjd avkastning i ekoproduktionen – vilka värden måste värnas?
Att öka avkastningen från den ekologiska produktionen skulle kunna vara ett sätt att tillgodose ökad efterfrågan på mat, samtidigt som negativ miljöpåverkan per producerad vara minskar. Det finns dock målkonflikter med ökad avkastning som behöver hanteras. I en ny skrift från Epok redogörs för tänkbara positiva och negativa konsekvenser av olika sätt att öka avkastningen för såväl ekologisk växtodling som djurhållning.

Utfodring i ekologisk mjölkproduktion
I denna kunskapssammanställning sammanfattas nuvarande kunskapsläge om utfodring i ekologisk mjölkproduktion. Fokus ligger på utfodring av kon och kalven, både under stall- och betesperioden samt på några olika utfodringsstrategier som är lämpliga. Syftet med syntesen har varit att diskutera möjliga utvecklingsvägar för ekologisk KRAV-certifierad mjölkproduktion, baserat på nyare forskning samt på erfarenheter från praktiken.

Växtskyddsmedel i ekologisk produktion – användning och risker
Denna rapport beskriver vilka växtskyddsmedel som används i ekologisk produktion och vilka risker de har för hälsa och miljö. Förebyggande åtgärder dominerar och användningen av växtskyddsmedel är begränsad. Främst biologiska växtskyddsmedel används och utöver det ett fåtal kemiska växtskyddsmedel, de flesta med låg risk för hälsa och miljö