SLU Grogrunds årsrapporter
I våra populärvetenskapliga årsrapporter hittar du SLU Grogrund i siffror, årets nya projekt och en summering från programmets ledning. Rapporterna innehåller artiklar på teman om växtförädling och livsmedelsförsörjning och en förteckning över SLU Grogrunds senaste publikationer och publicitet.
Årsrapport 2024
Under rubriken "Sortprovning och växtförädling" intervjuar vi Joakim Stefansson och Tina Henriksson. Joakim koordinerar SLU Grogrunds projekt som testar sorter av bär och frilandsgrönsaker, och Tina är veteförädlare på Lantmännen och är med och koordinerar SLU Grogrunds stora projekt om resistensförädling.
Vi rapporterar om flytten av förädlingsprogrammet för äpple från Balsgård till Alnarp som börjat bli klar under 2024. Forskarna Jonas Skytte af Sätra och Larisa Gustavsson berättar om äpplet, den mest odlade frukten i Sverige, och äpplets mångfald som öppnar upp för spännande möjligheter. Tillgången till genetiska markörer för viktiga egenskaper hos äpple skapar förutsättningar för framtidens förädling och kortar generationstiden inom förädlingen.
Årsrapport 2023
Här fokuserar vi på växtförädling i ett förändrat klimat. Genom växtförädling kan vi anpassa grödor till de pågående klimatförändringarna. Med robusta och högavkastande sorter av livsmedelsgrödor minskar vi också odlingens klimat- och miljöpåverkan.
Rapporten tar upp SLU Grogrunds jobb med att rekrytera och utbilda en ny generation växtforskare och förädlare. 2023 var ett speciellt år för SLU Grogrund då våra fyra första doktorander disputerade. I rapporten möter du Jonas Skytte af Sätra som fortsätter att forska på SLU och Johanna Osterman som har fått en tjänst som växtförädlare hos Lantmännen.
Årsrapport 2022
Fem år har gått (2018-2022) under vilka SLU Grogrund har kraftsamlat akademi, näring och samhälle i drygt 20 växtförädlingsprojekt. Under rubriken "Grunden är satt, nu blickar vi framåt" intervjuas Anneli Kihlstrand, VD för Sveriges frö- och oljeväxtodlare, Thomas Björklund, VD för Warbro Kvarn och Alf Ceplitis, chef för populationsförädlingen hos Lantmännen.
Läs om 1) förädlingen av korn som går ut på att förbättra en rad egenskaper med speciellt fokus på odling i norra Sverige och 2) vårt arbete med att kunna identifiera höstvete och havre som har låga nivåer av kadmium i kärnan. Båda projekten handlar på ett eller annat sätt om att knyta grödornas genetik till de önskvärda egenskaperna och att kunna göra urval baserat på genetiska markörer och så kallad genomiskt assisterad förädling.
Årsrapport 2021
Flera av SLU Grogrunds projekt handlar om växtförädling av viktiga proteinrika grödor. En ökad inhemsk odling av proteingrödor ska göra oss mindre beroende av import av livsmedel och djurfoder. Läs om hur SLU Grogrund bidrar till att på sikt förse vår marknad med nya växtbaserade proteinprodukter framställda i Sverige.
När industrin extraherar rapsolja och potatisstärkelse, hamnar värdefulla proteiner bland restprodukterna. Det är proteiner som skulle passa bra som livsmedel. Men det finns en hake. Samtidigt som den överblivna massan innehåller nyttiga proteiner finns det också ohälsosamma ämnen där, som är svåra att separera bort. Läs om SLU Grogrunds raps- och stärkelsepotatisprojekt med fokus på nya proteinkällor.
Årsrapport 2020
SLU Grogrund har blivit en viktig mötesplats för forskare, små och stora företag i växtförädlings- och livsmedelsbranschen, och representanter från den offentliga sektorn i vårt avlånga land. Samverkan är ett ledord i SLU Grogrunds uppdrag och vi ser hur nya frågeställningar, idéer och projekt växer fram. Läs om vad SLU Grogrund betyder för SLU som universitet, lantbrukare och offentlig sektor.
Timotej och rödklöver är två viktiga grödor i den svenska vallodlingen. I samverkan tar forskare och växtförädlare fram bättre sorter som bidrar till en mer lönsam lokal foder- och livsmedelsproduktion. Nya metoder för att utvärdera agronomiska egenskaper ska bidra till effektivare och mer precisa urval i förädlingen.
SLU Grogrund har en viktig roll i att gynna tillväxten av kompetens på området växtförädling. ”Det är roligt att se hur intresset för växtförädling och livsmedelsförsörjning växer bland våra studenter”, säger Salla Marttila i en intervju om ansvaret för SLU Grogrunds utbildningsaktiviteter.
Årsrapport 2019
Det svävar en drönare över fälten där växtförädlarna har sina odlingsparceller. Den fotograferar hundratals linjer av vete och sockerbetor, och några av linjerna kommer att bli morgondagens nya sorter. Med hjälp av sensorer och bildanalyser utvecklar forskarna i SLU Grogrund utrustning och metoder för att snabbt, och med hög precision, fastställa växters egenskaper.
Läs om synergierna mellan universitet, lantbrukare och växtförädlingsföretag, hur vårt nya centrum för växtförädling av livsmedelsgrödor i Sverige ger fart åt forskningen och skapar förutsättningar för innovationer inom livsmedelssektorn. När olika kompetenser möts uppstår nya frågeställningar, nya projekt, och nya idéer om hur vi kan lösa problem.