SLU Future Food

SLU Future Food är en plattform som stimulerar och utvecklar tvärdisciplinär forskning och samverkan för ekonomiskt, ekologiskt och socialt hållbara livsmedelssystem.

Pumpor

Pumporna och Halloween

Pumporna och Halloween både lyser upp och kittlar fantasin när höstmörkret rullar in. Mathistorikern Richard Tellström kåserar om den ursvenska traditionen att ta in nya högtider och det som har blivit mångas favorithögtid.

KAMPANJ

Sjömatens dag

Till firandet av Sjömatens dag den 19 oktober, ett initiativ som leds av centrumbildningen Blå mat, bjuder vi på en temasida om Hållbar sjömat och forskning vid SLU.

Temasida

Hållbara matval

Hur ska vi äta för att både vi och planeten ska må bra? Vad innebär det att äta hållbart, och vad är en hållbar kost? Och vad är det som påverkar våra matval?

Ai-skapad bild av grönt bröd med sjögräs, en skål med rykande varm soppa och en smörgåstårta med räkor, lax och skivad sjögurka. Ai-genererad av Shutterstock.
Krönika

Finns det någon plats för mat i en svensk kulturkanon?

En av de mest diskuterade kulturfrågorna just nu är kanonutredningens förslag till urval över en svensk kulturkanon. Även om mat inte ingår i den kulturkanon som nu presenterats är måltider starka bärare av kultur, djupt förankrade i traditioner och känslor. Att tänka på maten i kanonens termer gör det möjligt att förstå dess roll i både det förflutna och i framtiden.

Grönsaksdisk i matvaruaffär. Foto.
Nyhet

Så kan styrmedel påverka människors matvanor

För att nå flera politiska miljömål behöver matvanorna förändras. Styrmedel kan användas för att driva utvecklingen, men hur väl fungerar de? En ny studie har tittat på det.

Sverige 30 år i EU

I år är det 30 år sedan Sverige gick med i EU. Vad har det betytt för svenskt lantbruk, fiske och matkultur? I en rad olika artiklar från våra forskare belyser vi olika aspekter av hur EU-medlemskapet har påverkat och omformat det svenska livsmedelssystemet.

Nyheter från SLU om framtidens mat

  • 2025-10-17

    Fisk är viktig men hur stor är egentligen den svenska handeln med fisk?

    En ny rapport från AgriFood Economics Centre analyserar handelsflödena av fisk och skaldjur till och från Sverige och ger en tydligare bild av vår livsmedelsberedskap under ytan. Och där döljer sig en komplex handelsflod av importerad lax, exporterad sill och foderfisk på resa.
  • 2025-10-08

    Statsministern besökte SLU i Alnarp – fokus på forskning för framtidens livsmedelsförsörjning

    Statsminister Ulf Kristersson besökte den 8:de oktober SLU:s campus i Alnarp för att ta del av forskning som stärker Sveriges beredskap och bidrar till ett hållbart livsmedelssystem. Han fick se hur SLU utvecklar robusta grödor för framtidens matproduktion.
  • 2025-10-06

    Ät rätt för både vår och planetens hälsa

    Vad vi äter och hur maten produceras har mycket stor påverkan på både vår egen hälsa och planetens miljötillstånd. Vår matproduktion är en av de största orsakerna till minskad biologisk mångfald, förändrad markanvändning, förlust av ekosystem och utsläpp av växthusgaser.
  • 2025-10-06

    SLU satsar på klimatanpassning med en stor bevattningsanläggning på Gotland

    Nu inleds anläggandet av en stor damm och bevattningsutrustning på SLU:s egendom Hallfreda på Gotland. Syftet är inte bara att säkra skördarna i det egna jordbruket, utan också att skapa regionala förutsättningar för avancerade odlingsförsök under mer förutsägbara förhållanden.
  • 2025-10-02

    Havslandskap genom smak, minnen och berättelser

    Professor Maggie Roe från Newcastle University besökte nyligen SLU i Alnarp för att dela insikter från det UK-baserade forskningsprojektet Seascapes: Tyne to Tees, Shores to Seas – ett flerårigt initiativ som fokuserar på att återknyta lokala samhällen till kust- och havslandskap.

Kommande evenemang

Följ oss på LinkedIn

Följ oss på LinkedIn och diskutera aktuella frågor kring framtidens mat och ett hållbart livsmedelssystem.

Lyssna på vår podd

Med podden Feeding Your Mind kan du öka din kunskap om hållbar mat. På menyn står ljud och smaker från framtiden.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet Food for Thought så får du information om aktuell forskning, seminarier, nya publikationer och andra händelser inom SLU Future Food.