
SLU Future Food i Almedalen
Ett av SLU Future Foods uppdrag är att arbeta med science for policy och verka för att det finns vetenskapligt korrekta underlag tillgängligt för beslutsfattare. I det arbetet har Almedalen varit en viktig arena och mötesplats.
Här hittar du inspelningar, länkar till poddavsnitt och sammanfattningar av de möten och seminarier som SLU Future Food har arrangerat och/eller deltagit i Almedalen genom åren.
2025: Livsmedel, hot och beredskap
SLU medverkar den 28 juni 2025 med två seminarier om livsmedelsberedskap: "Ett konkurrenskraftigt jordbruk är bästa beredskapen – men hur?" och "Att avskräcka, upptäcka och hantera attacker mot livsmedelssystemet".
Läs mer om SLU i Almedalen 2025
2024: Livsmedelsberedskap som håller
”Livsmedelsberedskap som håller” var den samlande rubriken för tre programpunkter under Almedalsveckan som anordnades av SLU Future Food och forskningsprogrammet Mistra Food Futures. Hur hittar vi kombinerade lösningar på livsmedelssystemets två tuffa utmaningar: en ökad hållbarhet och en förbättrad beredskap?
Engagemanget hos både besökarna, diskussionsledarna och paneldeltagarna gick inte att ta miste på. Annsofie Wahlström är programchef för SLU Future Food:
– Vilken viktig förmiddag vi haft, jag är enorm tacksam till alla deltagarna både på och utanför scen. SLU har verkligen en samlande funktion för hållbar livsmedelsberedskap, det kan vi se bara utifrån denna förmiddag.
Här hittar du inspelningarna av de båda panelsamtalen:
2023: Marint områdesskydd
Senast 2030 ska 30 procent av världens natur vara skyddad. Idag mår dock en stor del av havsmiljön och fiskbestånden inte bra. Marint områdesskydd kan vara en effektiv åtgärd för att stärka bestånden och havens ekosystem. SLU Future Food medverkade 2023 i ett seminarium om skyddade havs- och kustområden: Sveriges väg framåt för starka fiskbestånd och friska vatten – vilken roll har marint områdesskydd?
2022: Räcker maten? Räcker marken? Hur bygger vi en långsiktigt hållbar beredskap?
Krig, energikris, livsmedelsbrist. När vi bygger vår nya beredskap är det viktigt att förstå hur saker hänger ihop: jord, skog och hav; brukande och bevarande; mat, energi, miljö och klimat; hemma och borta. Det tog SLU fasta på under Almedalsveckan 2022.
Räcker maten? Räcker marken? Hur bygger vi en långsiktigt hållbar beredskap? När kriser slår till är vi sårbara. Vi måste förbereda oss bättre – men hur? Hur bygger vi en ny och hållbar beredskap?
2019: Matens makthavare i heta stolen, med fokus på vatten
2019 livesände SLU Future Food podden Feeding your Mind från Björkanderska magasinet i Visby hamn.
Matens makthavare fick möta forskare från SLU och samtala om ett aktuellt ämne i 15 minuter. Därefter följde 45 minuters marint mingel - the Baltic Tea Party - för den som ville stanna och prata vidare. Ämnena handlade givetvis om vatten och om den framtida maten i vattnet.
Här kan du lyssna på poddsavnitten:
Hur hotat är vårt dricksvatten?
Slakt av odlad fisk och välfärd i vattnet
För mycket eller för lite vatten - hur klarar lantbruket det?
Smart sjömat eller fishy food?
2018: Käk för kris och krig
Käk för kris och krig - livsmedelsberedskap för en ny tid. Se inspelningen av SLU Future Foods seminarium i Almedalen 2018
2018: Fake eller fakta om mat?
Vem kan man lita på? Hur kan vi fatta kloka beslut, när vi inte har tid eller kunskap nog att ta reda på vad som är fakta eller fake? Under Almedalsveckan 2018 på zoomade SLU Future Food också in fake news, matmyter och ifrågasättandet av etablerad kunskap.