Tvärvetenskap
Ett av SLU Future Foods uppdrag är att utveckla mång- och tvärvetenskapliga arbetssätt för att adressera livsmedelssystemets komplexa utmaningar, och bidra till att utveckla tvärvetenskap inom SLU:s forskning och utbildningar
Samverkan för ett hållbart livsmedelssystem
Hållbarhetsutmaningarna i livsmedelssystemet är komplexa – de kan inte lösas utifrån ett enskilt perspektiv. För att skapa verklig förändring krävs samverkan mellan olika discipliner, erfarenheter och värderingar. Det finns inte en enda rätt väg – men vi måste gå tillsammans.
SLU Future Food driver arbetet med att utveckla tvärvetenskapliga samarbeten kring livsmedelssystemets långsiktiga hållbarhet. Vi skapar mötesplatser där forskare från olika fält möts, delar idéer och bygger samarbeten över gränser.
Vi erbjuder:
- Nätverk och workshopar för tvärvetenskapligt samarbete både inom SLU och med externa aktörer
- Stöd i ansökningsprocesser och projektutveckling
- Workshopar och webbinarier om tvärvetenskapliga arbetssätt
- Matchmaking, koordinering och stimulansmedel och praktisk hjälp för att stimulera tvärvetenskapliga samarbeten och forskningsansökningar
Tillsammans med andra framtidsplattformar på SLU arbetar vi strategiskt för att främja samarbete, kunskap och innovation. Genom att föra samman perspektiv kan vi hitta nya lösningar – och skapa ett mer hållbart livsmedelssystem.
Exempel på tvärvetenskapliga initiativ
Interdisciplinary Academy (IDA)
Interdisciplinary Academy vid SLU är ett program där forskare vid SLU erbjuds möjlighet att samverka över disciplingränserna kring komplexa frågeställningar inom det breda området hållbar omställning. Interdisciplinary Academy inrättades 2022 av NJ-fakulteten och SLU Future Food, med syftet att bygga upp en långsiktig organisation för utveckling av tvärvetenskaplig forskning vid SLU. Inspiration har hämtats från Pufendorfinstitutet vid Lunds universitet och erfarenhet har också hämtats från Framtidslabbet vid SLU.
Kärnan i IDA är tvärvetenskapliga forskargrupper som under åtta månaders tid får möjlighet att tillsammans och i en inspirerande miljö utveckla sin förmåga att arbeta tvärvetenskapligt. Målsättningen är att IDA ska leda till att öka intresset för tvärvetenskapligt forskningsarbete vid hela SLU, stärka förmågan att bearbeta forskningsfrågor ur ett tvärdisciplinärt perspektiv samt underlätta för samarbeten mellan SLU:s olika institutioner inom ramen för satsningar på tvärvetenskap. Utvecklingen av IDA sker i dialog med SLU:s övriga framtidsplattformar och SLU Global.
Meat – the Four Futures
Framtiden för kött (The Future of Meat) är ett projekt som syftar till att minska polariseringen i debatten om framtida produktion och konsumtion av kött, öka kompetensen bland beslutsfattare och bygga broar mellan vetenskap och samhälle. Projektet har finansierats av Formas och bedrivits i samarbete mellan SLU, Oxfords universitet och universitetet i Wageningen och har bland annat resulterat en podcast-serie.