Framtidens mat – om husdjursavel och växtförädling
I den här populärvetenskapliga SLU-skriften beskrivs växtförädlingens och djuravelns historia, från jordbrukets början för mer än 10 000 år sedan till dagens molekylära arbete med bl.a. CRISPR-Cas9.
I skriften ”Framtidens mat – om husdjursavel och växtförädling” beskrivs grunderna för genernas strukturer och funktioner och hur olika avels- och förädlingsmetoder går till, och den ger en inblick i lagstiftningen kring användning av genteknik i Sverige och EU. I skriften diskuteras också etiska frågor som rör djuravel och växtförädling i allmänhet och genetisk modifiering i synnerhet.
Skriften är publicerad inom forskningsprogrammet Mistra Biotech, som pågick under åren 2012–2020 och finansierades av Stiftelsen för miljöstrategisk forskning (Mistra) och Sveriges lantbruksuniversitet (SLU). Denna andra utgåva från 2020 är en förkortad och uppdaterad version av den utgåva som publicerades 2014. Det finns även en version på engelska.
Mer information om skriften och om Mistra Biotech
Slutrapporten "Biotechnology for sustainability – final report from Mistra Biotech 2012-2020" finns att läsa online, att ladda ner som pdf men kan också beställas i tryckt format.