Hållbara matval

Hur ska vi äta för att både vi och planeten ska må bra? Vad innebär det att äta hållbart, och vad är en hållbar kost? Och vad är det som påverkar våra matval?

Mat, miljö och hållbarhet

Hur påverkas miljön av maten vi äter? Den här rapporten jämför olika livsmedelsgrupper, förklarar vilka faktorer som är viktiga att tänka på och ger exempel på hur vi kan göra mer hållbara matval i vardagen.

Databas för jämförelser

SAFAD (Sustainability Assessment of Foods and Diets) är ett webbaserat verktyg för att göra jämförelser mellan olika livsmedels hållbarhet med avseende på utsläpp av växthusgaser, förlust av biologisk mångfald från markanvändning, användning av bekämpningsmedel, djurvälfärd och antibiotika.

Därför äter vi som vi gör

Vad är det som styr människors matval och hur skapar vi matvanor för hälsosam och hållbar mat? I denna populärvetenskapliga rapport presenteras en systematisk sammanställning över faktorer som påverkar konsumenters matval.

Styrmedel för hållbar matkonsumtion

En rapport från SLU Future Food som kartlägger och diskuterar styrmedel som staten och andra offentliga aktörer skulle kunna införa för att styra svenskars livsmedelskonsumtion mot en mer miljömässigt hållbar kost.

En köttbit, foto tomwieden från Pixabay.

Fyra framtidsscenarier för köttet på våra tallrikar

Genom evolutionen har vi människor ätit kött. Men betyder det att vi för alltid kommer att fortsätta att äta det? Och om inte, vad finns det för likvärdiga alternativ?

Matkultur – hinder och drivkraft för hållbart ätande

Människor gör kulturellt förnuftiga val baserat på grupptillhörighet, men det är oftast inte alls samma sak som de rationella konsumentval som politiska dokument rekommenderar. Politiska rekommendationer om hållbara matval måste ta hänsyn till kulturella faktorer.

Policy brief

Kostråd i praktiken – så skapar vi matvanor som håller

Kostråden pekar ut riktningen för hur vi bör äta för hälsan och miljön. Men mat är också kultur och känslor. Om kostråden ska få genomslag måste de förankras i människors vardag, kultur och sammanhang.

Policy brief

Styrmedel för hållbar matkonsumtion

Forskares rekommendationer för vad staten och andra offentliga aktörer skulle kunna göra för att hantera matens klimat-, miljö- och hälsopåverkan, baserat på sjutton identifierade styrmedel.

Livsmedelsverkets kostråd

Livsmedelsverkets kostråd grundar sig på de forskningsbaserade nordiska näringsrekommendationerna som i sin tur beaktar både hälsa, hållbarhet och miljö.
En jordglob utskuren ur ett äpple. Foto: Shutterstock.

Podden Feeding your mind

Med podden Feeding Your Mind från SLU Future Food kan du öka din kunskap om hållbar mat.
Inspelade webbinarier