Hållbara matval

Hur ska vi äta för att både vi och planeten ska må bra? Vad innebär det att äta hållbart, och vad är en hållbar kost? Och vad är det som påverkar våra matval?

Därför äter vi som vi gör

Vad är det som styr människors matval och hur skapar vi matvanor för hälsosam och hållbar mat? Den här rapporten sammanställer forskning om vad påverkar konsumenters matval.

Mat, miljö och hållbarhet

Hur påverkas miljön av maten vi äter? Den här rapporten jämför miljöpåverkan från olika sorters mat, förklarar vad som är viktigt att tänka på och ger exempel på hur vi kan göra mer hållbara matval i vardagen.

Databas för jämförelser

SAFAD (Sustainability Assessment of Foods and Diets) är ett webbaserat verktyg för att jämföra olika livsmedels hållbarhet sett till utsläpp av växthusgaser, förlust av biologisk mångfald från markanvändning, användning av bekämpningsmedel, djurvälfärd och antibiotika.

Matkultur – hinder och drivkraft för hållbart ätande

Räcker information för att göra hållbara matval? Nej - våra matvanor påverkas av så mycket mer, som kön, klass, ålder, utbildning och kulturell bakgrund. Politiska rekommendationer om hållbara matval måste ta hänsyn till kulturella faktorer.

Kostråd i praktiken – så skapar vi matvanor som håller

Kostråden pekar ut riktningen för hur vi bör äta för hälsan och miljön. Men mat är också kultur och känslor. Om kostråden ska få genomslag måste de förankras i människors vardag, kultur och sammanhang.

Röd köttbit. Foto: Pixabay

Framtiden för kött

Meat: The 4 Futures utforskar fyra tänkbara, globala framtidsscenarier för kött. I en serie poddavsnitt möter du forskare, entreprenörer, lantbrukare och författare som ger olika globala perspektiv på frågan om köttets framtid.

Styrmedel för hållbar matkonsumtion

Forskares rekommendationer för vad staten och andra offentliga aktörer skulle kunna göra för att hantera matens klimat-, miljö- och hälsopåverkan, baserat på sjutton identifierade styrmedel.

Frukt och grönsaker på en marknad i sydostasien. Foto: iStock.

EAT Lancet 2025

Genom att ställa om produktionen och äta en ”planetär hälsokost” kan vi halvera matens klimatutsläpp, rädda miljontals liv och stärka ekonomin. Det visar EAT Lancet-kommissionen 2025, den största forskningsrapporten i sitt slag som publicerats.

Livsmedelsverkets kostråd

Livsmedelsverkets kostråd grundar sig på de forskningsbaserade nordiska näringsrekommendationerna som i sin tur beaktar både hälsa, hållbarhet och miljö.
Podden Feeding your mind
Bruna matbollar på en tallrik. Ai-genererad bild.

Morotsbollar och blodbiff

Matsvinn är ett stort problem, och mycket av det som odlas hamnar aldrig ens på tallriken. Mer av det som produceras borde kunna bli mat. Kan nya rätter hjälpa oss att ta tillvara på mer?
Grillspett med kött och grönsaker på en tallrik. Foto: iStock.

Fyra framtidsscenarier för köttet på våra tallrikar

Genom evolutionen har vi människor ätit kött. Men betyder det att vi för alltid kommer att fortsätta att äta det? Och om inte, vad finns det för likvärdiga alternativ?
Kundvagn i matvarubutik. Foto: Shutterstock.

Våra komplexa matval

Avsnitt 36 av podden Feeding your mind från SLU Future Food handlar om ny forskning om konsumenters matval. Varför äter vi som vi gör? Och vem har ansvar för att styra om om kursen mot mer hållbarhet?
En jordglob utskuren ur ett äpple. Foto: Shutterstock.

Podden Feeding your mind

Med podden Feeding Your Mind från SLU Future Food kan du öka din kunskap om hållbar mat.
Inspelade webbinarier