
Mat, miljö och hållbarhet
Hur påverkas miljön av maten vi äter? Den här rapporten jämför olika livsmedelsgrupper, förklarar vilka faktorer som är viktiga att tänka på och ger exempel på hur vi kan göra mer hållbara matval i vardagen.

Databas för jämförelser
SAFAD (Sustainability Assessment of Foods and Diets) är ett webbaserat verktyg för att göra jämförelser mellan olika livsmedels hållbarhet med avseende på utsläpp av växthusgaser, förlust av biologisk mångfald från markanvändning, användning av bekämpningsmedel, djurvälfärd och antibiotika.

Därför äter vi som vi gör
Vad är det som styr människors matval och hur skapar vi matvanor för hälsosam och hållbar mat? I denna populärvetenskapliga rapport presenteras en systematisk sammanställning över faktorer som påverkar konsumenters matval.

Styrmedel för hållbar matkonsumtion
En rapport från SLU Future Food som kartlägger och diskuterar styrmedel som staten och andra offentliga aktörer skulle kunna införa för att styra svenskars livsmedelskonsumtion mot en mer miljömässigt hållbar kost.

Fyra framtidsscenarier för köttet på våra tallrikar

Matkultur – hinder och drivkraft för hållbart ätande
Människor gör kulturellt förnuftiga val baserat på grupptillhörighet, men det är oftast inte alls samma sak som de rationella konsumentval som politiska dokument rekommenderar. Politiska rekommendationer om hållbara matval måste ta hänsyn till kulturella faktorer.

Kostråd i praktiken – så skapar vi matvanor som håller
Kostråden pekar ut riktningen för hur vi bör äta för hälsan och miljön. Men mat är också kultur och känslor. Om kostråden ska få genomslag måste de förankras i människors vardag, kultur och sammanhang.

Styrmedel för hållbar matkonsumtion
Forskares rekommendationer för vad staten och andra offentliga aktörer skulle kunna göra för att hantera matens klimat-, miljö- och hälsopåverkan, baserat på sjutton identifierade styrmedel.
Livsmedelsverkets kostråd
