
Därför äter vi som vi gör
Vad är det som styr människors matval och hur skapar vi matvanor för hälsosam och hållbar mat? Den här rapporten sammanställer forskning om vad påverkar konsumenters matval.

Mat, miljö och hållbarhet
Hur påverkas miljön av maten vi äter? Den här rapporten jämför miljöpåverkan från olika sorters mat, förklarar vad som är viktigt att tänka på och ger exempel på hur vi kan göra mer hållbara matval i vardagen.

Databas för jämförelser
SAFAD (Sustainability Assessment of Foods and Diets) är ett webbaserat verktyg för att jämföra olika livsmedels hållbarhet sett till utsläpp av växthusgaser, förlust av biologisk mångfald från markanvändning, användning av bekämpningsmedel, djurvälfärd och antibiotika.

Matkultur – hinder och drivkraft för hållbart ätande
Räcker information för att göra hållbara matval? Nej - våra matvanor påverkas av så mycket mer, som kön, klass, ålder, utbildning och kulturell bakgrund. Politiska rekommendationer om hållbara matval måste ta hänsyn till kulturella faktorer.

Kostråd i praktiken – så skapar vi matvanor som håller
Kostråden pekar ut riktningen för hur vi bör äta för hälsan och miljön. Men mat är också kultur och känslor. Om kostråden ska få genomslag måste de förankras i människors vardag, kultur och sammanhang.

Framtiden för kött
Meat: The 4 Futures utforskar fyra tänkbara, globala framtidsscenarier för kött. I en serie poddavsnitt möter du forskare, entreprenörer, lantbrukare och författare som ger olika globala perspektiv på frågan om köttets framtid.

Styrmedel för hållbar matkonsumtion
Forskares rekommendationer för vad staten och andra offentliga aktörer skulle kunna göra för att hantera matens klimat-, miljö- och hälsopåverkan, baserat på sjutton identifierade styrmedel.

EAT Lancet 2025
Genom att ställa om produktionen och äta en ”planetär hälsokost” kan vi halvera matens klimatutsläpp, rädda miljontals liv och stärka ekonomin. Det visar EAT Lancet-kommissionen 2025, den största forskningsrapporten i sitt slag som publicerats.
Livsmedelsverkets kostråd

Morotsbollar och blodbiff

Fyra framtidsscenarier för köttet på våra tallrikar

Våra komplexa matval
