Julig gröt på kulturspannmål

Sidan granskad:  2025-12-01

Varför inte prova en annorlunda julgröt i år! En gröt med julens kryddor och kulturspannmål. Själva gröten tar 15 minuter att göra, plus tiden det tar att låta spannmålet ligga i blöt.

Vi bjuder på ett recept på kulturspannmålsgröt från Sebastién Boudet, bagare med ett stort hållbarhetsengagemang, som har samarbetat med SLU-forskare inom forskningsprojektet Historiska sädesslag i framtidens mat.

Recept

Portioner: Cirka 5-6

Ingredienser

Dag 1

  • 200 g kulturspannmål, grovkrossat
  • 4 dl vatten
  • En nypa salt

Dag 2

  • 1 klick smör
  • 3 dl äppelmust
  • 1–2 dl mjölk
  • 10 g inlagd saffran (eller 1 g torr saffran)
  • Rostade krossade mandlar (valfritt)
  • Salt och socker, efter smak

Så här gör du

Dag 1: Förberedelse Krossa Spannmålet

  • Om du har en bordskvarn, krossa spannmålet grovt. Ju grövre kross, desto mer tuggmotstånd. Du kan även använda förköpt klippt spannmål.
  • Blanda Spannmålet: Blanda krosset med en nypa salt i en liten skål.
  • Blötläggning: Tillsätt vatten till skålen och rör om så att allt blir blött. Täck med ett lock och låt stå i rumstemperatur i 8–12 timmar. Flytta sedan blandningen till kylskåpet tills den ska användas.

Dag 2: Tillagning: Stek gröten

  • Häll grötblandningen och en klick smör i en stor stekpanna. Stek till gröten blir gyllenbrun.
  • Tillsätt Vätska: Häll i äppelmust och saffran. Ha hög värme och rör kontinuerligt med en slickepott tills gröten tjocknar. Blötläggningen gör att gröten inte behöver kokas mycket för att bli klar.
  • Justera Texturen: Justera gröten till önskad konsistens med vatten, mjölk eller mer äppelmust. Om du vill, tillsätt rostade krossade mandlar. Smaksättning: Smaka av med salt och socker efter eget tycke.
  • Servera denna rika och smakfulla gröt som en härlig start på dagen. Den är särskilt lämplig för julmorgnar och ger en festlig känsla med sina smaker av saffran och äppelmust.

I YouTube-videon ovan kan du se hur Sebastien Boudet lagar till kulturspannmålsgröten.