
Ett konkurrenskraftigt jordbruk är bästa beredskapen – men hur?
SLU medverkade i Almedalen den 28 juni 2025 med bland annat kunskap och diskussioner om livsmedel och beredskap. Här kan du se inspelningen av seminariet "Ett konkurrenskraftigt jordbruk är bästa beredskapen – men hur?"
Sveriges matproduktion är för sårbar. Den inhemska produktionen bygger på import av diesel, växtskyddsmedel, utsäde och konstgödsel. Vi behöver ett livsmedelssystem som klarar svängningar i väder och världshandel och som fungerar i fredstid och vid kris. Ett systemskifte behövs och det är bråttom.
Vi behöver ställa om livsmedelsproduktionen och det innebär strategiska val.
Sverige bör satsa på en robust och konkurrenskraftig primärproduktion som levererar mat för konsumtion och export under fredstid och som fortsätter att fungera i kris, vare sig orsaken är fientliga aktörer eller extremväder.
Ett robust system nyttjar odlingslandskapet på bästa sätt. Vi behöver grödor och djurhållning som klarar både ett föränderligt klimat och varierande tillgång till insatsvaror. Det kräver stärkt växtförädling i Sverige och nya förädlingsmetoder, som CRISPR-Cas9. Under seminariet diskuterades vi hur vi kan minska sårbarheten och samtidigt öka konkurrenskraften – i hela Sverige och i livsmedelssystemets alla led.
Medverkande
- Sigrid Agenäs, professor idisslarnas skötsel, SLU
- Mariette Andersson, forskare, SLU
- Cecilia Hammenhag, forskare, SLU
- Annsofie Wahlström, vicerektor, SLU
- Mikaela Johnsson, vice ordförande, LRF
- Maria Knutson Wedel, rektor, SLU
- Sverker Olofsson, moderator
- Claes Johansson, hållbarhetschef, Lantmännen Sverige
- Helena Lindahl, riksdagsledamot, C
Här kan du se inspelningen av seminariet: